Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.13 / dotaz č. 38029
Dobrý den,
je možné žádat z dotačního programu MPO EFEKT podporu na výměnu kotle, který fungoval na tuhá paliva opět kotlem na tuhá paliva, ale modernějším, s větší energetickou úsporou? Nebude taková žádost o dotaci vyřazena z důvodu nesplnění ekologického kritéria? Děkuji.
Dobrý den,

nemyslíme, že by toto byl důvod vyřazení. Ale domnívám se, že nelze žádat pouze na výměnu zdroje, ale že součástí projektu musí být i rekonstrukce otopné soustavy (přičemž lze zachovat například některá topná tělesa apod).
Podrobné podmínky najdete zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/37410/37414

S pozdravem
M. Nezdara, J. Drchota
Doplněk k informaci: V současnosti jsem na stránkách MPO a MZP nenašel žádný operační program pro podporu "výměny kotle" - tj. úspora emisí; tyto programy v minulosti sice nějaké byly, ale v současnosti není žádný. Je třeba stránky MPO a MŽP - sekce podpory sledovat, protože na příslušný vyhlášený oprerační program, jsou zároveň předěleny peníze (většinou dośti omezené), takže program běží vždy jen chvíli, než jsou peníze vyčerpány. Je možné, že bude upřednostněna jen Ostrava, kde jsou problémy při inverzi s ovzduším.
Na stránkách však byla zmínka, že s projednávají peníze z Evropské unie pro účely zdrojů s vyššími účinnostmi, takže jediná rada je, stíle to sledovat na Internetu. S pozdravem Pikard
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk