Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.13 / dotaz č. 38153
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na možnosti úspor domu za energie z různých oborů. Jejich vhodné kombinace nebo nejlepší řešení konkrétních
možností.

1. Informace o domě:
--------------------
Vytápění:
- Kotel na plyn 18 kW
- DuoMix manuální
- Oběhové čerpadlo
- Litinové + Univa radiátory (cca 250l vody)
- Termohlavice
- Ohřev vody: Plynový bojler 110l / 4osoby
- Spotřeba plynu 26 MW /rok

Elektřina:
- Spotřeba 7 MW / rok

Konstrukce:
- Strop trámový, podbitý z obou stran deskama + rákos, nahoře škvára + beton
- Okna stará, dřevěná kastlová (dvojokno)
- Teoretické uvažování o výstavbě podkroví + "zdvižení" střechy pro zvětšení prostoru. Nejspíš ne dřív jak za 5 let.

2. Uvažované možnosti úspor:
----------------------------
Izolace:
- Foukaná minerální vlna do stropu
- Foukaná celulóza do stropu
- Plastová okna - dvojsklo + odrazivá fólie (Heat Mirror)
- Plastová okna - trojsklo

Vytápění:
- Teplené čerpadlo země-voda (plošný kolektor)
- Kotel na pelety s automatickým přikladačem
- Ohřev vody solárními kolektory

3. Otázky:
----------
- Je lepší foukaná izolace minerální nebo celulózová v poměru cena/výkon/výdrž ?
- V celulóze se prej nedrží hladvci, protože je to napuštěné něčím co je odpuzuje. Je to pravda ? Minerální vlna prej hldavcům nevadí.
- Nebude se tam kondenzovat voda ? Doporučuje se dávat parozábrana, ale při foukané izolaci je to nemožné ji tam instalovat.
- Je lepší (účinější) plastové okno s trosklem nebo dvojsklem a fólií Heat Mirror ?
- Ušetří víc izolace stropu nebo výměna oken za plastová ? Při rozhodování co pořídit dřív.
- Má cenu teď izolovat strop, když bysme chtěli časem vybudovat podkrovku, ale ještě nevíme kdy a jestli vůbec ?
- Je výhodnější/vhodnější tepelné čerpadlo nebo kotel na pelety ? Nechceme měnit topnou soustavu a u toho tepelného čerpadla mě
připadá, že to neni moc vhodné pro radiátory, ale spíš jenom pro podlahové vytápění, ale to je jen pocit po pročítání webu a diskuzí.
- Vyplatilo by se čerpadlo víc než kotel na pelety, když by se počítalo s tím, že se bude vztahovat snížená sazba za elektřinu i na ostatní spotřebiče ?
- Je možné, že když si pořídíme tepelné čerpadlo, že nám EON neuzná sazbu ? Něco takového někdo řešil v této poradně. Dá se ta sazba zajistit předem ?
- Vyplatí se do systému (buď s čerpadlem nebo peletovým kotlem) přidat pro ohřev vody solární kolektory ? Na webu prodejců tepelných čerpadel psali, že ne.
- Je možné čerpadlo nebo kotel na pelety a solární ohřev vody zkombinovat s tím co už máme nebo se bude muset kupovat nějaká nová akumulační nádrž ?
- Jaká technologie (kotel na pelety, tepelné čerpadlo) má obecně větší životnost a menší poruchovost ?
- Mohli byste doporučit nejvhodnější/nejvýhodnější řešení vytápění ? S co největším možným využitím stávajících zařízení. Myslím tím např. u tepelného čerpadla, aby se využil kotel na plyn, když už by to v mrazech nestíhalo topit, aby zůstaly termohlavice atp..
- Dají se na něco z těch možností využít dotace ?

Děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.
Váš dotaz je poměrně hodně rozsáhlý, pokusím se na něj odpovídat, jak jsou otázky kladeny.
Pro porovnání tepelných izolací mezi minerální izolací a celulózou bych se více přikláněl k foukané minerální izolaci. Tato izolace se minimálně slehává a neobsahuje žádná pojiva. Výhodou je poměrně krátká návratnost vložené investice. V případě celulózy dochází ke značnému slehávání izolace a je ošetřena boritem.
Ke kondenzaci bude docházet v každém případě a bude záviset na tloušťce izolace, vlhkostních poměrech a teplotním rozdílu ve vytápěné a nevytápěné části. Pokud se více kondenzátu odpaří, nebude škodlivá. Tloušťka izolace by měla odpovídat ČSN 730540-2/2011. Její hodnotu je nutné vypočítat na základě složení stropní konstrukce a provést výpočet i rosného bodu. V případě půdní vestavby, kterou předpokládáte, je nutné použít kvalitní parozábranu v této části stavby.
K problematice plastových oken patří především síla plastového profilu včetně nosného rámu. Pokud budete volit trojsklo s plastovým meziskelním rámečkem je třeba, aby celková síla profilu byla 92 – 95 mm. Dále je třeba zvážit orientaci vůči světovým stranám. Doporučuji trojsklo na severní a východní stranu, ale na jižní a západní stranu postačí dvojsklo vzhledem k přirozeným solárním ziskům.
Vzhledem k úsporám je mnohem kratší návratnost investice do zateplení stropů, pokud stávající okna nejsou v dezolátním stavu.
Izolace stropu má smysl i v případě předpokládané půdní vestavby, vzhledem k tomu, že k ní nemusí ani dojít.
K rozvaze o zdroji vytápění mezi tepelným čerpadlem a peletovým kotlem je třeba zvážit stávající otopný systém a předpokládanou cenu investice. S přihlédnutím k těmto realitám pro Vás bude výhodnější peletový kotel s retortovým hořákem a možností variability paliva.
O sazbu na tepelné čerpadlo je zapotřebí zažádat dopředu než si čerpadlo pořídíte. Distributor Vám po zaslání příslušné žádosti sdělí, zda je možné čerpadlo v dané lokalitě vůbec připojit a s jakým příkonem.
V případě, že čerpadlo namontujete, máte nárok, po předchozím schválení, na sazbu D 56d. Tato sazba má stejné cenové hladiny jako sazba pro přímotopy, akorát s tím rozdílem, že máte delší dobu sníženou sazbu o cca 2 hod.
Solární kolektory mají svůj význam v závislosti na celkové potřebě teplé vody. Pokud použijete tepelné čerpadlo, teplota teplé vody ve většině případů nepostačí a je nutné ji dohřívat. V případě kotle se ohřev provádí společně s vytápěním a dohřev je pouze v letních měsících.
K problematice akumulační nádrže a tepelného čerpadla se doporučuje nádrž o kapacitě 10l na 1 kW vzhledem k výkonu čerpadla. V případě peletového kotle se doporučuje 30l na 1kW výkonu kotle. Akumulační nádrž v případě solárních kolektorů je nutná, ale potom je systém cenově výšší.
Z hlediska životnosti a poruchovosti bude výhodnější kotel na pelety, vzhledem k životnosti tepelného čerpadla, která je závislá na počtu startů a teplotě s jakou pracuje.
Pro návrh nejvhodnějšího systému vytápění je nutné posoudit stávající systém, orientaci budovy, tepelné ztráty a Vaše finanční možnosti. Toto je schopen posoudit specialista projektant se zkušenostmi v oboru.
Dotace v současné době nejsou a doporučuji vyčkat na prováděcí předpisy pro „Zelenou úsporám“.
Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk