Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.13 / dotaz č. 38278
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak velký výkon FVE mohu instalovat v jednom odběrném místě. V diskuzi jsem si přečetl, že na jedné budově může být instalováno max. 30 kWp. V tom by problém nebyl, protož v areálu je ceklem 5 budov a na každou je možné instalovat 30 kWp. Jak je to ale s tím odběrným místem, když celí areál má jedno měření.
Vážený pane,
z technického hlediska je možné instalovat libovolný výkon, respektive tak velký výkon, jaký vám v místě dovolí připojit provozovatel distribuční soustavy.

Pokud však chcete získat podporu na vyrobenou elektřinu podle zákona č. 165/2012 Sb. (tj. výkupní cenu nebo zelený bonus), musíte respektovat ustanovení zákona - viz §4 odst 5 d): V případě elektřiny vyrobené využitím energie slunečního záření se podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů vztahuje pouze na elektřinu vyrobenou ve výrobně elektřiny s instalovaným výkonem výrobny do 30 kWp, která je umístěna na střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí; podporována je pouze elektřina vyrobená v jedné výrobně elektřiny do 30 kWp, která je umístěna na jedné střešní konstrukci nebo na obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí.

To v praxi znamená, že můžete na každé budově zřídit samostatnou FVE s výkonem do 30 kW. Budete tedy mít 5 provozoven, každou na jiné budově (pokud je tato evidována v katastru nemovitostí). Každá provozovna musí mít samostatné měření.
Pokud chcete všechny provozovny připojit v jednom místě, musí vám distributor povolit připojení 5x30 kW.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk