Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.13 / dotaz č. 38393
Dobry den, prosim vas touto cestou o Vasi radu. Mel jsem problemy s hlukem od sousedu, ted provadim rekonstrukci bytu a mimo jine jsem odlucnil i zateplil strop v celem byte - o 17 cm jsem snizil strop a do nej jsem instaloval 12 cm mineralni vatu a sadrokarton. Hluk ze zhora od sousedu je porad stejny, mozna ho slysim jeste vice nez pred tim. Je teda fakt, ze mistnosti jsou ted prazdne bez dveri a netopi se zde. Trapi me to a nevim co s tim. Jedna se o drevene stropy, muze se ted zvuk sirit treba stenamy? Zatim dekuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Jedná se patrně o starší bytový dům a hluk se šíří stropem z bytu uživatele nad Vámi. Strop uvádíte jako dřevěný, bude tedy s největší pravděpodobností trámový s omítaným prkenným podhledem a horním záklopem z prken, ale konstrukce může být i povalová. Ve starší výstavbě byla nad dřevěnou konstrukcí zpravidla vrstva násypu a na ní prkenná podlaha osazená na trámech (polštářích) položených v násypu. Někdy při následných úpravách bývala prkna nahrazena betonovou mazaninou, nebo se přes prkna pokládaly dřevotřískové desky a na ně nová nášlapná vrstva. Situaci zhoršují moderní podlahové krytiny, především laminátové a dýhové lamely, lepší byly koberce.

Hluk se z jedné do druhé místnosti přenáší dvěma cestami. Jednak zvukové vlny z místnosti kde hluk (řeč, televize, rádio apod.) vzniká prostupují plochou dělící konstrukce. Druhým případem je šíření kročejového hluku konstrukcí, prochází tedy i stěnami. Oba způsoby popisují samostatné fyzikální veličiny.
Vzduchová neprůzvučnost je fyzikální veličina, která charakterizuje schopnost konstrukce utlumit hluk (zvukové vlny šířící se vzduchem), který vzniká ve sousedním prostoru. Schopnost konstrukce zvukově izolovat je jednak přímo úměrná hmotnosti použitých materiálů ve skladbě stropu, ale i řešení jednotlivých vrstev stropu, například pokud je s podhledem nebo akustickým obkladem.
U kročejového hluku jde o zamezení pronikání vlnění, které vzniká nejčastěji chozením po podlaze nebo pádem předmětů, bouchání dveří apod. Zde se uplatňují především akustické plovoucí podlahy.

Požadavky na řešení hlukové izolace udává ČSN 73 0532 a ČSN EN 717-1,2. Z hlediska útlumu hluku se rozlišuje vzduchová neprůzvučnost (R´w) a ochrana proti kročejovému hluku (hladina kročejového hluku L´nv).
ČSN 73 0532 stanovuje požadavek na stavební vzduchovou neprůzvučnost pro strop mezi byty R´W ≥ 52 dB (u nové výstavby R´W ≥ 53 dB).
Rozlišuje se stavební (R´W) a laboratorní (RW) neprůzvučnost. Laboratorní neprůzvučnost RW je hodnota, kterou uvádí výrobci stavebních materiálů ve svých podkladech. Samozřejmě hodnoty RW starého dřevěného stropu závisí na jeho konstrukčním a materiálovém řešení a to lze spočítat při podrobné znalosti skladby konstrukce. Stavební neprůzvučnost (R´W) vychází z laboratorní připočtením korekce, která je dle druhu konstrukce od 2 do 8 dB. Ta vyšší korekce je právě pro dřevěné stropy. Platí tedy R´W = RW + k.
Požadavek pro kročejový hluk dle ČSN L´w je < 58 dB (u nové výstavby L´W < 55 dB). Opět analogicky se uplatňují korekce.
Je to tedy poměrně složité, při posouzení se musí vycházet ze skladby stropu jako celku, nelze oddělit jen podhled.

Jde tedy o to, který typ hluku Vás obtěžuje. V případě prvním lze zvýšit vzduchovou neprůzvučnost stropní konstrukce právě akustickým podhledem. Jeho provedení má však svá pravidla, aby bylo dosaženo očekávaného výsledku. V případě podhledů postupovat podle zásad daných výrobcem podhledu (v ČR je Rigips a Knauf), především použít k tomu určené výrobky (systém), pružné závěsy a třmeny, vložení minerální izolace celoplošně, rozteč předepsaných profilů konstrukce nesmí být menší než 50 cm, návaznosti na okolní konstrukce nesmí obsahovat „akustické mosty“, pružné napojení konstrukce, tmelení spár a dodržení předepsaných detailů.
Tento podhled může o něco snížit i kročejový hluk, v zásadě však zde jeho účinnost je omezena. Jako účinná ochrana proti kročejovému hluku se uplatňují správně provedené plovoucí akustické podlahy, to je však na straně souseda, tedy těžko řešitelné.

Návrh účinných akustických opatření je poměrně složitý a je nutno jej svěřit odborníkovi. Doporučuji obrátit se na specializovanou kancelář v oboru akustiky, aby provedla kontrolní měření hluku na místě hlukoměrem a pak dle posouzení a zjištění skladeb stropu výpočet a návrh opatření. Pro osobní bezplatné poradenství můžete využít poradenské hodiny Energy Centra v Č.B.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk