Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.13 / dotaz č. 38452
Dobrý den, potřeboval bych poradit s vytápěním v době nepřítomnosti v rodinném domku, kde zatím trávíme pouze víkendy, příjezd v pátek večer, odjezd neděle večer. Jedná se mi o maximální úsporu energie a nevím, jaké je optimální nastavení, aby se na opětovné natopení objektu nespotřebovalo zbytečně moc energie. K vytápění používám kondenzační plynový kotel Vaillant, výkon snížen na 8kW, ekvitermní křivka 0,6, tepelná ztráta objektu 6kW. V současné době mám o víkendech nastavenu teplotu 22 st., v neděli pokles na 12st, ve čtvrtek natápění na 16st a v pátek již na požadovaných 22st. Například minulý týden spotřeba v době nepřítomnosti 16m3 plynu, o víkendu od pátku večer do neděle večer 10m3. Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
obecně platí, že pokud v domě nejste, nemá smysl topit. S únikem tepla je to podobné, jako když máte děravý sud s vodou. Buď sud neustále doléváte, nebo vodu necháte vytéct a pak ho naplníte najednou. Ve druhém případě bude spotřeba vody menší.
V domě je samozřejmě nutno zajistit, aby nedošlo k zamrznutí vody v rozvodech, k tomu stačí udržovat teplotu cca +5°C. Největší problém tedy je zajistit, aby se dům v případě potřeby vytopil dost rychle (je potřeba kotel s větším výkonem a větší radiátory). U zděných domů (těžká konstrukce) je další problém v tom, že stěny se musí ohřát, aby "nesálaly chlad". Pobyt v místnosti, kde jsou studené stěny je pocitově nepříjemný (na hradech kvůli tomu měli dřevem obložené místnosti). Nicméně není obvykle nutné topit kvůli tomu celý týden, obvykle postačí půl dne až jeden den pro vyhřátí stěn.
Doporučil bych vám trochu experimentovat, abyste zjistil jak se dům bude chovat. Pokud to systém umožňuje, můžete nastavit teplotu mimo víkendy třeba na 10°C a poté třeba v pátek dopoledne začít topit na 22°C nebo i více, po příjezdu pak teplotu snížit na požadovaných 22°C. Jak dlouho předem je třeba topit, je nejlepší vyzkoušet (dalo by se to spočítat, ale dá to dost práce, kterou je nutno někomu zaplatit).
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk