Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.13 / dotaz č. 38495
Jaké cihly mám použít na nízkonízkoenergetický dům tepelná ztráta byla 15-25kw

Dobrý den,
pro nízkoenergetický dům můžete použít různé dutinkové cihly (Heluz, Porotherm a podobně), podle typu a tloušťky zdiva se pak bude lišit i izolační schopnost stěny. Součinitel prostupu tepla by pro nízkoenergetický dům měl být cca 0,15 W/m2.K. Protože platí, že polystyren je levnější než cihla, doporučil bych vám použít třeba stěnu z cihel tl. 28 cm (podle požadavku statika) a zateplit ji 20 cm polystyrenu.
Předpokládám, že váš dům nebude jen z cihel - teplo z domu uniká i okny (doporučuji okna s trojsklem, cena je srovnatelná jako u oken s dvojsklem).
Vyplatí se důkladně izolovat strop pod půdou, zejména u domů typu bungalov, kde má strop větší plochu než obvodové stěny.
Podobně je třeba dobře izolovat i podlahu. Zatímco stěny, strop můžete v budoucnu opatřit další izolací, do podlahy už nikdy žádnou izolaci nepřidáte. Nemělo by se vám stát, že dnes ušetříte pár korun za izolaci do podlahy a dalších 40 let budete platit úniky tepla podlahou.

Běžný rodinný dům by měl mít tepelnou ztrátu do 10 kW, rodinný dům se ztrátou 25 kW vypadá spíše jako hodně mizerně navržený a postavený dům než jako nízkoenergetický!

Více o stavbě nízkoenergetického domu najdete třeba v této publikaci:
http://www.ekowatt.cz/cz/publikace/jak-postavit-nizkoenergeticky-dum
případně zde:
http://ekowatt.cz/uspory/

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk