Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.13 / dotaz č. 38585
Dobrý den,

budu s největší pravděpodobností kupovat a dále rekonstruovat (cca 70m2 zast.plochy) RD. Současný stav je kompletní nezateplený a původní z 20-30tých let. Na štítku bych odhadl "G" typ. Pak bych zateplil střechu, fasádu, nová okna, nové vytápění a zřejm rekuperaci. Rád bych na tuto rekonstrukci dodatečně získal dotaci. Co je potřeba zajistit, abych mohl dodatečně dotaci získat? Předpokládám, že zachytit současný stav (stačí foto?)
Díky za odpověď
Vážený pane,
zřejmě máte na mysli dotaci z programu Nová zelená úsporám (jiný dotační program pro rodinné domky na celostátní úrovni neexistuje). Zatím jsou k dispozici pouze předběžné informace, viz odkazy níže.
Předpokládá se, že pro dotaci bude nutno zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) na stav před rekonstrukcí a po ní. Pro zpracování PENB je potřeba mít projektovou dokumentaci pův. stavu, nebo projekt rekonstrukce, z něhož bude patrné co se v domě měnilo. Pokud stavíte bez projektu, můžete mít problém se splněním požadavků Zelené úsporám - doposud byl projekt vyžadován. PENB je ostatně nutný i pro žádost o stavební povolení, takže by vám kvůli žádosti o dotaci neměly vzniknout příliš vysoké náklady - požádejte zpracovatele PENB, ať vám spočte oba stavy.
Dotaci bude možno získat i zpětně, na stavby zahájené v roce 2013. Oficiální vyhlášení programu se očekává v srpnu 2013, pak budou známy i podrobné požadavky na to, jak je třeba stavbu a rekonstrukci dokladovat.
Více informací najdete zde:
http://www.nova-zelenausporam.cz/
http://www.tzb-info.cz/zelena-usporam-na-tzb-info/9562-nova-zelena-usporam-aktualne
http://www.tzb-info.cz/zelena-usporam-na-tzb-info/9330-nova-zelena-usporam-vyhlasena

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk