Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.13 / dotaz č. 38744
Dobrý den,

vybírám dům a setkala jsem se několikrát s domy stavěnými z nějakých 44-tek cihel Porotherm bez dalšího zateplení s tím, že zdivo má dostatečné tepelně-izolační vlastnosti samo o sobě. Ráda bych si udělala (alespoň přibližnou) představu o tom, jaké tepelně izolační vlastnosti tak takovéto typy cihel mají v porovnání s běžnými cihlami a dodatečným zateplením (abych z toho odvodila, má-li cenu dům kupovat a pokud, tak zda pak počítat s tím, že i takový dům bude potřeba raději ještě dodatečně zateplit (a čím). (Dotaz hodně spěchá). Děkuji.

Vážená paní,
děkuji za váš dotaz.
Stěna z cihel Porotherm tl. 44 cm může mít součinitel prostupu tepla U = 0,33 až 0,21 W/m2.K Záleží na konkrétním typu cihly a ještě více na kvalitě zdění. Tato hodnota vyhovuje požadavku normy (U = 0,38 W/m2.K). Z tohoto hlediska platí, že zdivo má dostatečné tepelně-izolační vlastnosti. Případné zateplování už nemá příliš vysokou ekonomickou efektivitu, navíc je kvůli kondenzaci vlhkosti nutno použít zateplení okolo 12cm, což zvýší tloušťku zdiva.
Na druhou stranu, současný trend je používat obvodové konstrukce, které jsou 2x až 3x lepší, tj. mají součinitel prostupu tepla U = 0,1 až 0,15 W/m2.K.
U novostaveb je možné takovouto obvodovou stěnu pořídit za náklady srovnatelné s čistě cihelným zdivem.
Při koupi domu je dobré zajímat se i o ostatní konstrukce - teplo uniká i stropem, podlahou a okny. Například v podlaze je často nedostatečná izolace, přičemž zateplit podlahu je dost problematické a nákladné.
Informace o spotřebě domu získáte z Průkazu energetické náročnosti budovy, který by vám měl prodávající ukázat. Jinou možností je nechat si ukázat faktury za energie.
Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk