Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.3.13 / dotaz č. 38835
Jaké jsou možnosti a omezení při výrobě el. proudu pro domácnost získané ze solárních jednotek (panelů) a jejich akumulace (baterie) pro pozdější využití. Nechci vyrábět el.proud do sítě, ale jenom pro vlastní potřebu pro svícení, popřípadě připojení spotřebičů s možností napojení na 12/24 Volt. Zajímá mě jakou technologii zvolit a cenový náklad s vyjádřením životnosti zařízení.
Vážený pane,
veřejná síť je zatím největší, nejjednodušší a nejlevnější akumulátor elektřiny. Pokud se rozhodnete pro akumulaci elektřiny v objektu, bude asi nejvýhodnější vybudovat rozvody 12 V a co nejvíce spotřebičů napájet stejnosměrným proudem, bez nutnosti transformace na střídavý. U všech spotřebičů to ovšem není možné, proto počítejte raději s tím, že v domě budou dvojí rozvody.
Spotřebiče na 12 V jsou málokdy levnější než běžné spotřebiče, protože jejich výroba není tak masová. Zajímavý e-shop najdete např. zde:
http://www.ecoshop.cz/

V každém případě je dosud levnější elektřinu koupit ze sítě, než ji pro vlastní potřebu skladovat. Pokud tedy nejde o objekt bez připojení k síti, není zatím akumulace ekonomická. Pro akumulaci se používají akumulátory podobné běžným automobilovým. Jsou uzpůsobené pro delší nabíjení a méně intenzivní vybíjení. Životnost je do 10 let. Běžná autobaterie s kapacitou 42 Ah uskladní asi 0,5 kWh. Pro pokrytí celodenní spotřeby by jich tedy bylo potřeba 10 až 20. Vzhledem k ceně a životnosti baterií vychází náklady na uskladnění 1 kWh okolo 5 Kč. Kutilové vysokou cenu akumulátorů řeší tím, že shánějí třeba vyřazené baterie z nádražních „ještěrek“. Nižší kapacita a velká hmotnost vůbec nevadí.
Nezapomínejte, že akumulátory potřebují místnost v domě, kde nemrzne a která je větraná - investiční náklady u novostavby jsou přitom až 7 tis. Kč/m3.

Více o problematice například v této publikaci:
http://www.ekowatt.cz/cz/publikace/fotovoltaika-elektricka-energie-ze-slunce
http://www.veronica.cz/?id=23&i=186

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk