Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.13 / dotaz č. 38838
Dobry den, chystam se na vystavbu zdeneho jednopodlazniho RD domu s vaznikovou strechou a zavesenym SDK podhledem. Resim ale optimalni tloustku izolaci kterou do stropu ulozit. Osobne jsem navrhoval 40cm, ale projektant mne zrazuje a rika, ze to neni optimalni/ekonomicke. Jeho navrh je pouze 30cm. Podobny problem resime s podlahou. Moje predstava je 20cm do podlahy, ale projektant hovori o 12cm. A posledni cast meho dotazu smeruje k idealni skladbe obvodovych sten, kde mam v tuto chvili dve varianty. 1.varianta:Porotherm 44P+D + 10cm polystyrenu. 2.varianta: Porothemrm 38P+D + 20cm polystyrenu.
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.
Efektivitu tepelné izolace si spočtete snadno: porovnáte množství a cenu tepla, které uteče konstrukcí, s náklady na tuto konstrukci. Např. u izolace ve střeše se rozdíl mezi izolací 30 a 40 cm dá vyjádřit součinitelem prostupu tepla dU = 0,4 W/m2.K. Plochou 1 m2 tak za rok uteče cca 28 kWh. Při vytápění plynem je cena tepla cca 1,9 Kč/kWh, za 40 let tedy zaplatíte přes 2 tis. Kč/m2. Cena izolace tl. 10 cm je 100 až 200 Kč/m2. Vidíte, že vyšší náklady na izolaci se vám za dobu životnosti 10x vrátí, a to neuvažujeme růst ceny energie.
V podlaze to bude obdobné, tepla sice uteče cca polovic (pod podlahou je tepleji), ale náklady jsou menší (cca 150 Kč/m2).

Obdobně si můžete porovnat ostatní konstrukce, požádejte svého projektanta, aby vám vyčíslil náklady a izolační schopnosti různých konstrukcí. Zvažte, zda zdivo neudělat z kombinace Porotherm 28 (mělo by to staticky vyhovět) + 30 cm polystyrenu.

Rozhodnout se správně, dokud ej dům jen na papíře, je nejlevnější. Později sice můžete izolaci přidat (třeba až vzrostou ceny energií), ale bude to pracnější a dražší. Zatímco přidat nyní do podlahy izolaci navíc vás bude stát prakticky jen cenu materiálu, doplňovat izolaci do podlahy hotového domu je krajně obtížné a drahé.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk