Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.13 / dotaz č. 38886
Dobrý den, měl bych doplňující otázku k modelovému příkladu http://www.eccb.cz/index.php?sk1=23&sk2=80&sk3=0&cid=336 .
Budu půdu zateplovat vyplněním mezer mezi trámy izolací s následným zaklopením prkny (varianta 3). Na prkna bych pak ale rád použil nějaký deskový materiál který vytvoří rovinu beze spár. Nedoporučujete OSB desky, které strop difuzně uzavřou. Je možné použít prosté dřevotřískové desky? Nebo existuje jiný pochozí difuzně otevřený materiál? Děkuji
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na způsob překrytí tepelné izolace na půdě uvádím:
OSB desky (dřevovláknité desky) mají faktor difuzního odporu v závislosti na objemové hmotnosti v rozsahu 5 – 30; při objemové hmotnosti 800 kg/m3 30. Dřevotřískové desky při objemové hmotnosti 800 mají tento faktor 12,5, tedy nižší.
Aby tepelná izolace položená na půdě plnila svůj účel, je nutno aby vodní páry procházely konstrukcí stropu, včetně tepelné izolace, volně do prostoru. Zakrytím izolace vrstvou s vysokým difuzním odporem by bylo odvádění vodní páry omezeno, mohlo by docházet k její kondenzaci v prostoru izolace a tím k jejímu znehodnocení, které by se projevilo až v delším časovém období. Jako vhodné se jeví překrytí prkny, mezi kterými bude vynechána cca 1 cm široká mezera. Tento způsob uzavření izolace ale nesplňuje požadavek na rovinu beze spár.
Dřevotřískové desky jsou nasákavé a zvýšená vlhkost vede k jejich mechanické destrukci. Jako materiál pro zakrytí izolace je proto nelze doporučit.


S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk