Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.13 / dotaz č. 38902
Dobry den,

jakym zpusobem vyresit izolaci SDK stropu v jednopodlaznim RD, kde nad izolaci je pouze nevytapena puda? Jedna se mi predevsim o prechod mezi izolaci a obvodovym zdivem (prechod). Zda se mi toto misto jako velke riziko vzniku tepelneho mostu. Dekuji za Vas komentar.
Vážený pane,
praktické provedení záleží na tom zda to teprve budete stavět, nebo zda jde o rekonstrukci (zlepšení) existující tepelné izolace a také na tom zda se bude půda nějak používat.
Pokud se dům bude teprve stavět, tak to vyřeší projektant, vy si jen zkontrolujete aby byla navržená izolace dostatečně silná t.j. řekněme 30 až 40cm minerální vaty (mělo by to být zhruba izolace pro pasivní standard; v jednopodlaznim RD jde o relativně velkou plochu).
Pokud je dům už postavený a strop nějak (relativně málo) zaizolován, tak je vhodné položit další vrstvu izolace na podlahu půdy a přetáhnout ji i přes horní stranu obvodových stěn. Někde je to ale docela problém kvůli trámům, které na té stěně leží. POZOR izolace by na okrajích neměla sahat až na tašky, pod nimi by měla zůstat odvětraná mezera. Pokud se půda nebude využívat jako úložný prostor, stačí nad izolaci položit jen nějaké lávky na špalících, které umožní dostat se k výlezu. Též je možné použít zafoukání minerálními (MAGMARELAX) nebo celulózovými vlákny (Climatizer, Templan a pod.). Podívejte se např. na http://stavba.tzb-info.cz/podlahy/7611-nova-podlaha-pudy-za-bezkonkurencni-cenu nebo http://www.drevoastavby.cz/cs/drevostavby-archiv/stavba/konstrukce/1669-systemove-reseni-celulozove-izolace, tam najdete nějakou inspiraci). Pokud budete zafoukávat i přes vrchní stranu obvodových stěn, je třeba udělat zábrany, aby se materiál nedotýkal střešních tašek a aby podél nich zůstala odvětraná mezera.
Další možnost je nástřik polyuretanové izolační pěny na horní stranu obvodových stěn a trámy na nich položené; je to dražší, ale bude to držet, nebude se to sesouvat tam kam nemá a dostane se i do různých mezer a rohů (viz např. např.http://www.pur.cz/ nebo http://www.pur.cz/, http://www.zatepleni-podkrovi.cz/ ).


S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger

P.S.
Bez podrobnější znalosti toho jak ten krov a podlaha půdy vypadá se asi k tomu nedá nic víc napsat. Pokud chcete můžete mi zavolat (tel.603731139) a můžeme se si o
těch možnostech popovídat podrobněji. K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk