Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.13 / dotaz č. 38920
Dobrý den
prosím zdvořile o tuto informaci. Máme rodinný domek a chtěli bychom dát na střechu panely na výrobu elektřiny a na výtápění použít tepelné čerpadlo. Je to dobré takto udělat, nebo se již vyrábí něco jiného.
Děkuji a přeji hezký den
Vážená paní,
pro získání tepla ze slunce můžete použít termické solární panely (kolektory), které mohou ohřívat vodu a případně i přitápět. Existují systémy, kdy tepelné čerpadlo využívá teplo získané solárním systémem (pokud je slunečního záření dost, teplo se využívá přímo, tepelné čerpadlo se nezapíná).
Více viz např zde:
http://www.tzb-info.cz/3999-tepelne-cerpadlo-a-aktivni-solarni-system-v-kombinovanem-provozu-i

Nevýhodou je to, že investiční náklady na tento systém jsou poměrně vysoké. Obvykle je levnější a ekonomicky výhodnější pořídit vytápění pouze s TČ, bez solárního systému. Slunce svítí zadarmo, ale teplo ze slunce zadarmo není. Při zvážení vstupní investice a provozních nákladů vychází cena získaného tepla okolo 2,0 Kč/kWh. Přitom tepelné čerpadlo vám dodá teplo v ceně okolo 1,0 Kč/kWh, tedy levněji.


Je možná i vámi zmiňovaná kombinace fotovoltaického systému a tepelného čerpadla. Díky nízké ceně fotovoltaiky vychází náklady na elektřinu získanou ze slunečního záření okolo 2,6 Kč/kWh. Pokud budete mít tepelné čerpadlo, můžete získat tarif D 55, kde je cena elektřiny v nízkém tarifu (NT) cca 2,60 Kč/kWh (podle toho, jakého dodavatele si zvolíte). Ze slunce tedy dostanete elektřinu zhruba za stejnou cenu, jako ji nakoupíte ze sítě.
Navíc (při instalaci v roce 2013) máte nárok na zelené bonusy, které vám vyplatí Operátor trhu s elektřinou, a.s. za veškerou elektřinu vyrobenou ve fotovoltaické elektrárně. Bonus je 2,86 Kč/kWh, pokud elektrárnu spustíte do provozu do 30. 6. 2013, resp. 2,44 Kč/kWh (pro FVE spuštěnou do 31. 12. 2013).
(platí pro elektrárnu s výkonem do 5 kW).
Díky tomu je ekonomicky výhodné elektřinou ze slunce topit, protože stát vám za to zaplatí. Nevýhodou je pouze administrativa s tím spojená; provoz elektrárny je podnikatelskou činností, což sebou nese různé povinnosti. To u solárního termického systému neexistuje.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk