Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.13 / dotaz č. 38938
Pro rozhodování o revitalizaci paneláku z r.1978: Lze zateplit fasádu nástřikovou metodou? Je nástřik opakovatelný/obnovitelný? Jaké jsou výhody/nevýhody(i dlouhodobé) proti obkladové technologii?
K Vašemu dotazu týkajícího se revitalizace panelového domu Vám sdělujeme následující:

1/ Pod Vámi uvedeným pojmem „zateplení fasády nástřikovou metodou“ si budeme pro potřebu naší odpovědi představovat aplikaci různých typů nátěrových hmot, které jsou svými výrobci a distributory označovány jako např. „termoizolační nátěry“, fungující dle těchto výrobců a distributorů na základě „odrazu sálavé energie a svých termoizolačních vlastností“ (tj. např. nátěrové hmoty typu „Thermoshield“ a jemu podobné).

2/ Pokud jsme si takto upřesnili termín Vámi uváděné „nástřikové hmoty“, tak je možno potom uvést, že v případě těchto hmot nelze hovořit o provedení zateplení fasády, tj. o takovém stavebně technickém úkonu, při kterém dojde k zásadnímu snížení prostupu tepla konstrukcí, tj. k zásadnímu snížení tepelné ztráty a tím k výraznému a žádanému cílovému snížení spotřeby tepla na vytápění. Jak jsme již před časem uváděli v jedné z našich odpovědí, tak dle našich znalostí a informací neexistují dosud žádná věrohodná, nezávislá a odborně provedená měření a experimentální zjišťování na stavebních objektech, které by vykázaly podstatné úspory tepla na vytápění při použití těchto nátěrů srovnatelné (nebo alespoň se blížící) aplikaci s použitím klasických tepelně izolačních materiálů, tj. při aplikaci klasického vnějšího zateplení nejčastěji s deskami z fasádního pěn. polystyrénu či minerální vlny. Také s klasickými výpočty ze stavení fyziky se s těmito nátěry nedostaneme na žádnou rozumnou a podstatnou hodnotu zlepšení tep. technických vlastností stěn a tím ani úspor tepla na vytápění. Pokud je nám známo, termoizolační nátěrovou hmotu typu „Thermoshield „ hodnotili i odborníci z Vys. učení technického v Brně, kdy nebyly prokázány žádné podstatné výsledky tohoto nátěru v oblasti snižování spotřeby tepla na vytápění a nejedná se tedy dle tohoto odborného hodnocení o zateplovací systém.
V tech. listu pro venkovní nátěr typu Thermoshield se uvádí...“ochranný nátěr jehož aplikace přináší tepelný efekt jak v zimním tak letním období“,...popř. v tech. listu termoizolační nátěrové hmoty Maxitherm je uvedeno...nátěrové hmota s dlouhodobým účinkem proti plísním na zdivu...a v níže přiložené tabulce s tech. parametry...úspora energie min. 10% (viz např. i diskuzi o těchto nátěrech např. na www.tzb-info.cz).

3/ Základní a podstatný rozdíl je tedy v tepelně technické a energetické účinnosti, kdy objekty s provedeným vnějším zateplením tepelné ztráty a spotřebu tepla na vytápění prokazatelně a velmi výrazně snižují.
Výše popisované nátěrové hmoty lze jistě na vnější povrchy fasád využít, ale budou plnit především a prioritně jen funkci ochrannou proti povětrnostním vlivům (UV záření, srážková voda,...) ne funkci zateplovacího systému s konečným výrazným snížením spotřeby tepla na vytápění. Zateplovací systémy mají potom samozřejmě i funkci ochrannou proti povětrnostním vlivům.

4/ Tyto nátěry jsou vyvinuty jak pro exteriéry , tak pro interiérové použití a při dodržení technol. požadavků jsou samozřejmě stejným druhem nátěru i přetíratelné. Dají se nanášet i stříkáním.

S pozdravem Ing.Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk