Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.13 / dotaz č. 38942
Dobrý den,prosím o radu.
Jedná se mi o zateplení stropu ve dvou obytných místnostech.Jsou zde vysoké stropy(stará zástavba).Zvažuji zda je lepší snížení stropu s izolací nějakou vatou,nebo použití EPS pouze nalepením.Důvod je úspora za topení.Má jedno z těchto řešení smysl?Bohužel topení jsou wawky (velká spotřeba plynu),okna jsou plastová,byt je v přízemí a pod ním se nachazí studený sklep.Pomohlo by i zateplení podlahy?Děkuji za radu.
K Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:

1/ Z vašeho dotazu bohužel nevyplývá několik podstatných skutečností a to :
- z kterého roku je Váš objekt a zda je to RD či bytový dům,
- zda je nad vaším bytem nějaký další vytápěný byt a nebo např. chladný půdní prostor, či přímo střecha,
- z jakého materiálu je vaše stropní konstrukce, tj. aspoň zda se jedná o dřevěný strop, či strop betonový, popř. z ocel. válcovaných nosníků (tzv.“íček“), s vloženými keramickými vložkami – minimálně od těchto skutečností se potom odvíjí vhodný způsob zateplení této stropní konstrukce.
V případě dřevěného stropu s dřevěnými trámy, musíme – kromě jiného - dbát i na to, aby se nám uložení těchto trámů na stěnových konstrukcích nedostalo do tzv. kondenzační zóny a nebyly v těchto místech napadeny hnilobou. Takový případ by mohl nastat v případě provedení zateplení stropu na jeho vnitřní straně (a je jedno jestli pomocí EPS nebo minerální vlnou), když by nad tímto stropem byl studený půdní prostor, popř. by tento strop tvořil zároveň i konstrukci střechy. I v případě vytápěného bytu nad Vámi by bylo k takovéto úpravě potřebné přistupovat s pomocí odborníka, aby se vyloučila možnost vlhkostního narušení uložení dřev. trámů takovýmto zateplením. V případě půdního prostoru nad vašimi místnostmi, by bylo vhodnější toto zateplení potom provést ze strany půdního prostoru, tj. výhodněji z chladné strany.

2/ Obdobně zateplení podlahy provádíme nejjednodušeji a nejúčinněji ze strany sklepního prostoru na podhledu této sklepní stropní konstrukce a nerozebíráme ve většině případů vlastní podlahovou konstrukci. Do vlastní podlahové konstrukce přidat potřebnou tloušťku tep. izolace není obvykle ani možné, neboť tam na to není výškově místo a s novou podlahou bychom se dostali např. nad prahy dveří a pod.

3/ Provedení zateplení těchto Vašich konstrukcí, popř. i jedné z těchto samozřejmě význam má, přičemž samotné tloušťky tepelných izolací by se odvíjeli od skladby, tj. od úrovně tep. technických vlastností stávajících konstrukcí, které chceme zateplovat a od polohy v jaké jsou situovány (strop pod půdou, strop nad sklepem a pod).

4/ Vzhledem k podstatným neupřesněným věcem ve Vašem dotazu doporučuji tyto doplnit, popř. navštívit naše konzultační středisko v Olomouci, s možností osobní (bezplatné) konzultace, s tím že takovouto konzultaci je potřebné dopředu dohodnout na tel.: 777068990 s Ing. P.Svobodou.

S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk