Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.13 / dotaz č. 38943
Dobrý den, měl bych prosbu o radu týkající se osazení oken do nízkoenergetického domu. Stavební systém VPC Sendwix - tl.stěny 24 cm, tl. zateplení 20 cm (EPS 100F), okna z profilu Rehau Geneo (Progress - dodavatel Dafe plast Jihlava). Řeším otázku zda udělám velkou chybu, pokud okna osadím s vnějším lícem zdiva a ne systémem předsazené montáže, která je poměrně dražší. Vím, že v případě montáže s lícem zdiva je třeba EPS přetáhnout alespoň 3 cm přes rám okna. Prosím o radu a detailnějšího rozebrání obou řešení. Děkuji
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na osazení oken do novostavby sděluji:
Osazení oken systémem předsazené montáže umožňuje a pro minimalizaci tepelných ztrát vyžaduje tepelnou izolaci na ostění okna a částečně překrývající rám okna. K začištění přechodu rámu okna a zdiva se používá okenní začišťovací profil s lamelou z měkkého PVC, který umožňuje dilataci mezi rámem okna a zdivem, ke které dochází vlivem změn venkovních teplot. K ukončení mezi rámem okna a zdivem popř. mezi rámem a izolací použít pružný tmel.
Při osazení okna s vnějším lícem zdiva je rovněž nutno překrýt část rámu okna tepelnou izolací. Spodní hranu zateplovacího systému ukončit soklovým profilem, izolaci končící u spodního rámu okna pak opatřit parapetním plechem, aby se vyloučilo zatékání vody do izolace. Venkovní hrany izolace ostění opatřit kovovými rohovými lištami s nalepenou síťovinou jako ochranou proti možnému mechanickému poškození. Rovněž u tohoto způsobu je vhodné k ukončení přechodů použít pružný tmel.
Tento způsob osazení okna bude mít poněkud horší tepelně–izolační vlastnosti než způsob dříve uvedený. Při pečlivém provedení by však neměly být rozdíly výrazné.


S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB