Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.13 / dotaz č. 38964
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jakou minimální tloušťku izolace (EPS) doporučujete pro izolaci cihly, která má zvýšené tepelně izolační vlastnosti s ohledem na rosný bod (např Heluz Plus, tl. 300,lambda=0,13 nebo Heluz STI tl. 300, lambda=0,1)? Při izolaci EPS tl. 120mm je teplota na rozhraní i pod 5°C a to už je pod rosným bodem.
Děkuji.
Vážený pane,

přeji dobrý den a srdečně Vás zdravím. Děkuji za Váš dotaz.

Obecné věci k této problematice jsem nedávno řešil v obdobném dotazu v naší i-EKIS poradně. Doporučuji se proto prvně se seznámit s odpovědí na podobný dotaz, který najdete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/38566. Odpověď je trochu delší a netýká se jen vašeho dotazu, ale snad to nebude vadit.

Teď konkrétně k vašemu dotazu. Odpověď bude relativně krátká. Provedl jsem základní výpočty pro oba případy (pro venkovní výpočtové teploty -12 °C a -15 °C). V případě prvního uvedeného materiálu (Heluz Plus, tl. 300, lambda = 0,13 W/mK) a venkovní výpočtové teplotě -12 °C a použití 120 mm EPS (lambda = 0,036 W/mK) se teplota na styku tepelné izolace a nosného zdiva pohybuje kolem hodnoty 6,5 °C.

Pokud bychom použili druhý uvedený materiál (Heluz STI tl. 300, lambda = 0,1 W/mK) a venkovní výpočtovou teplotu -15 °C a použili stejnou tepelnou izolaci, tak se teplota na styku tepelné izolace a nosného zdiva pohybuje kolem hodnoty 3,3 °C. V obou případech se jedná o výpočtové teploty.

Problém je v tom, že samotné zdivo už má značný tepelný odpor, a proto na styku tohoto zdiva a vnější tepelné izolaci teplota klesá k těmto hodnotám. K tomu, aby došlo ke kondenzaci vlhkosti je však potřeba, aby se v daném místě nacházela vodní pára ve vzduchu. Rosný bod nezávisí jenom na teplotě, ale také na hodnotě absolutní vlhkosti vzduchu. Nějaký vzduch v daném místě konstrukce vždy bude, otázkou je, kolik ho tam je a kolik vlhkosti zkondenzuje v daném místě konstrukce. Proto je potřeba provést orientační výpočet hodnoty celkové kondenzaci vlhkosti v konstrukci v průběhu celého roku (v určitém období dochází ke kondenzaci a v určitém zase konstrukce vysychá – hůře či lépe) a posoudit zda v tomto období je množství kondenzované vody kladné (docházelo by k nežádoucí kumulaci vlhkosti ve zdivu) nebo záporné (tedy celková roční bilance je taková, že co zkondenzuje, to stačí v průběhu roku také vyschnout).

Proto doporučuji, obrátit se na vašeho projektanta, aby provedl patřičné výpočty a posoudil celkové množství zkondenzované vlhkosti v celoroční bilanci a případně navrhnul optimální tloušťku izolace. Bez daného výpočtu nelze jednoznačně určit, zda se uvedená síla tepelné izolace tomuto parametru vyhovuje či nikoliv.

Zajímavá diskuse k problému vlhkosti ve stavebních konstrukcích je dostupná (zatím) i na tomto odkazu http://forum.tzb-info.cz/113721-rosny-bod/vsechny-prispevky.

Příspěvky k této problematice (z různých hledisek) najdete i na tomto poradenském webu i-EKIS MPO, například v těchto příspěvcích:
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/5534
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/28378
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/37085
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/31642
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/18501
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/32430
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/22935
- https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/18351
a dalších.


S přátelským pozdravem a přáním všeho dobrého



Ing. Libor Lenža, poradce EKIS
Regionální energetické centrum, o.p.s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk