Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.13 / dotaz č. 39024
Dobrý den,
chtěl bych se dle energetického šítku mám provést izolaci 10 cm, která bude na broušených heluz cihlách šířky 36,5 cm, uvažuji o navýšení izolace, ale netuším o kolik je to maximálně možné.(okna trojskola v pasivu, v podlaze 14 cm polystyrenu).

Předem děkuji za odpověď.
Obecně jsou požadavky na tepelně technické vlastnosti konstrukcí budov definovány v ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – Část 2: Požadavky. V této normě jsou uvedeny jak požadované hodnoty součinitele prostupu tepla – Unp (W/m2K), tak i doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla – Und (W/m2K). Zároveň každá nově stavěná budova nebo stávající budova u které se zasahuje do obvodového pláště musí splňovat požadavky stále ještě platné vyhlášky 148/2007 Sb. na měrnou roční spotřebu energie. Splnění vyhlášky se prokazuje „Průkazem energetické náročnosti budovy“. Výsledkem je pak zařazení budovy do třídy energetické náročnosti.
Při vypracováváni „Průkazem energetické náročnosti budovy“ se mimo tepelně technických vlastností materiálů stavby zohledňují i ostatní technická zařízení stavby mající vliv na energetikou potřebu objektu (zdroj tepla, způsob ohřevu teplé vody, instalace úsporného osvětlení, ...). Tato celková spotřeba tepla se pak rozpočítává na podlahovou plochu. Hodnocení rodinného domu je nastaveno tak, že dům s běžným technickým vybavením se dostává do hodnocení „C“ až „B“. Zlepšování tepelných vlastností obvodových konstrukcí nad doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540 mají pouze malý vliv na zlepšení hodnocení celé budovy. Pro dosažení podstatného zlepšení hodnocení celého objektu je třeba instalovat technická zařízení, která dále sníží celkovou potřebu energie (například tepelné čerpadlo). Obvodový plášť tedy může vyhovovat požadavku na doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540, bez instalace dalšího úsporného zařízení nelze dosáhnout parametrů nízkoenergetického domu.
U Vámi popisovaného zateplovacího systému dosáhnete při zateplení 10cm polystyrenu U=0,183 W/m2K, při zateplení 14cm polystyrenu je U=0,159 W/m2K. Vámi uvažovaným vyšším zateplením dosáhnete pouze malé úspury nákladů na vytápění.
Odpovídá:  Ing. Karel Puhaný* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk