Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.13 / dotaz č. 39054
Chystáme se rekonstruovat podkroví staré hájovny. Ráda bych vás požádala o konzultaci navrhované skladby střešní konstrukce a tl. tepelné izolace, abychom neudělali nějakou zásadní chybu.
Jde mi v podstatě o následující otázky:
1. Boční izolace - podle pokrývače, který nám dělal střechu, má pod střešními prkny být ponechána 4cm vzduchová mezera, pak může jít izolace minerální vatou, na ni palubky. Protože trámy jsou poměrně slabé, asi 9 cm, budou bohužel muset být izolací asi zcela zakryté a nebudou vidět. Uvažuji následující konstrukci:
z boku hned pod střechou tenké latky nabít podél trámu, na ně příčně latky, které zajistí tu vzduchovou mezeru 4 cm pod střechou, na ně minerální vata. V čele trámu se nabijí střešní latě odpovídající tloušťky, a do nich potom příčně přes minerální vatu palubky, které budou finální vrstvou v místnosti.
Uvažujeme o izolaci Isover Unirol Profi, ta má hodnotu lambda 0,33, hodnotu R v následujících tloušťkách:
16cm= 5,45;
14 cm= 4,20;
12 cm= 3,60.
nebo Knauf Classic 032, která má lambda 0,32, R v tloušťce 14 cm = 4,35.
Podle normy ČSN 73 0540:2 prý při těchto hodnotách stačí 14cm, ale loni jsme se bavily o 20 cm, tak aby to nebylo ani málo, ani moc. Střešní okna mají koeficient 1,4.
Jakou tloušťku při těchto hodnotách byste doporučili? (tohle jsou nejlepší hodnoty, jaké jsem našla).
A je takto koncipovaná konstrukce správně? Nebudou trámy zahnívat (ty tam budou mít část té 4cm mezery)?
Pod tím je ještě kousek zděný (odhadem cca 50cm) - stačí nahodit nebo palubky nebo je vhodné ještě nějak izolovat?

2. Izolace čelních stěn.
a) z jedné strany se bude muset izolovat zevnitř, zeď je cihlová, tenká, zděná na cihlu 15 cm. Stačí na ni bez vzduchové mezery dát stejnou izolaci, stejné tloušťky a pobít palubkami?
b) z druhé strany je zed zděná jen 15cm, ale stavba tu rovnou přechází do podkroví nad chlévem, část neobytná. Zde předpokládám, že bychom mohli izolovat zvenčí (z podkroví nad chlévem) - jaká kontrukce by podle Vás byla nejvhodnější? (I vzhledem k tomu, aby to nesežraly myši). Minerální vata (kolik cm?) a potom cihla na 15cm?

Předem moc díky za Vaši laskavou pomoc!
V úvodu bych se nejprve vyjádřil k Vámi navrhované skladbě nové střechy. V případě, že uvažujete využívat podkroví pro bydlení, tak ve Vašem návrhu skladby střechy chybí jakákoliv parozábrana, resp. vzduchotěsnící vrstva. Při absenci této vrstvy hrozí nesprávná funkčnost a poruchovost konstrukce.
Pokusím se zde popsat skladbu střechy, která bude vyhovovat všem požadavkům a bude správně plnit svou funkci. Popis jednotlivých vrstev je uveden z eteriéru do interiéru.
- Krytina z kanadského šindelu bude položena na celoplošné bednění. Jako vhodné bednění lze použít OSB desky, které jsou lepší než klasický prkenný záklop. OSB desky jsou rozměrové stálé, odolnější proti škůdcům, houbám a vlhkosti. Hlavní výhodou je jejich rychlá montáž.
- Pod těmito deskami bude tzv. kontralatě, klasické střešní latě o rozměru např. 60/40 mm, které budou přišroubovány ke krokvím. Kontralatě vytvoří zmińovanou provětrávanou vzduchovou mezeru tl. 40 mm.
- Pod kontralatěmi musí být umístěná pojistná hydroizolace, která bude na vrchní hraně krokví.
- Prostor mezi krokvemi bude na celou výšku vyplněn tepelným izolantem z minerálních vláken (odhad cca 180 mm).
- Pod krokvemi bude nainstalována parozábrana, kterou doporučuji řešit pomocí OSB3 desek s prolepovanými spoji (níže vysvětlím proč).
- Další vsrtvou bude prkenný rošt - latě 60/40 mm pro finální vrstvu - dřevěné palubky. Prostor mezi OSB deskami a palubkami bude ještě vyplněn tepelnou izolací tl. 60 mm. Tento prostor (instalační předstěna) můžete využít pro rozvod elektřiny. Výhoda této "předstěny" je, že v místech vývodů elektřiny či jiných rozvodů není porušena vzduchotěsnící vrstva.

Vrátím se k možným způsobům řešení parozábrany. Jeden ze způsobů je právě pomocí OSB3 desek, další pomocí fóliových parozábran. V případě použití fóliové parozábrany nastává problém s proděravěním fólie kotvícími prvky (hřebíky, vruty), které jsou použity na kotvení palubek, resp. dřevěného roštu pro obložení. Dotěsnění fólie v těchto místech je pak téměř nemožné. Proto se přikláním k varinatě OSB desek (zde je nutné statické posouzení kvůli hmotnosti desek). Parozábrana pak musí být vzduchotěsně naojena na navazující konstrukce (omítka nadezdívky).
K tl. tepelného izolantu:
Součinitel tepelné vodivosti (lambda), který uvádějí výrobci jsou hodnoty, které jsou stanoveny v laboratorních podmínkách. Tyto hodnoty je nutné pro výpočet nahoršit min. o 10 %. Hodnota tepelného odporu, která je uvedena výrobcem je uvedena pouze pro příslušnou tl. tepelného izolantu bez započtení tepelných vazeb (krokve apod.). Tyto vazby celkový součinitel prostupu tepla pak výrazně zhorší a 140 mm tepelné izolace zcela určitě nevyhoví současným požadavkům normy.
Požadavek tepelně-technické normy ČSN 730540-2 (2011) na součinitel prostupu tepla střešní konstrukce je u = 0,24 W/m2K. Ze zkušeností je 200 mm minimální tloušťka pro splnění požadavku.

K Vašemu druhému dotazu, který se týká dodatečného zateplení obvodových stěn:
Pokud bude prostor sloužit pro bydlení, tak dodatečné zateplení stěn z interiéru nedoporučuji. Při tomto interiérovém zateplení velmi často dochází ke kondenzaci vodních par, k růstu plísní za teplenou izolací apod. Z tohoto důvodu bych se této variantě raději vyhnul a zateplil stěnu z vnější strany. Chápu, že s tím může být problém, zejména z architektonického hlediska. Viděl jsem spoustu instalací, kde byly zatepleny pouze štítové stěny podkroví, které byly následně obloženy dřevěným obkladem, tudíž to na první dojem nevzbuzovalo pocit dodatečného zateplení.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk