Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.13 / dotaz č. 39173
Dobrý den,
rád bych zjistil návratnost zateplení panelové budovy. Jedná se o 40 let starý panelový dům v Mělníce. Předběžná nabídka firem je okolo 8 000 000 Kč.
Vážený pane,
návratnost zateplení se běžně pohybuje od 20 do 40 let. Z toho, co uvádíte, není možné přesněji návratnost stanovit. Záleží to na ceně tepla, kterou dnes platíte. Tu snadno zjistíte z faktury. Návratnost zateplení také závisí na tom, kolik tepla vám ušetří (závisí to hodně na tloušťce zateplení). Požádejte projektanta zateplení, aby vám vypočítal úsporu tepla. Měl by vám také doložit, že zvolená tloušťka zateplení je optimální - že izolace není zbytečně moc ani příliš málo. Je dobré si uvědomit, že dvojnásobná tloušťka izolace neznamená dvojnásobnou cenu zateplení! Také se vyplatí myslet dopředu: před 10-ti lety se běžně zateplovalo s použitím 5-6 cm polystyrenu, dnes se používá dvojnásobná tloušťka. Chcete, aby vaše zateplení bylo za pár let zastaralé? Vývoj směřuje k tloušťkám 20 cm a více.
neuvádíte také, co všechno je zahrnuto v nabízené ceně. Někdy jsou tam náklady, které se zateplením příliš nesouvisí, jako je oprava poškozených částí fasády, sanace zkorodované výztuže panelů, stříšky nad balkóny, nové okapy a podobně. Tyto věci by dům potřeboval tak jako tak, čili je třeba je odečíst.
Doporučujeme nezateplovat dům, pokud si nejste jisti, že zateplení je navrženo správně (optimální tloušťka izolantu), jsou vyřešeny detaily zateplení (osazení oken, napojení balkónů a podobně).
Přejme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk