Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.13 / dotaz č. 39183
Dobrý den,
potřebovali bychom poradit o izolacích celkově. Jaké použít na náš případ rekonstrukce chalupy
Dobrý den,
hlavním úkolem tepelných izolací je především vytvořit bariéru plýtvání s teplem všemi částmi stavby (stěnou, podlahou, stropem nebo střechou). Důležité je především dbát na přesné a pečlivé provedení izolace. Obecně se izolanty vyznačují tím, že mají nízkou hodnotu tepelné vodivosti a někdy mohou fungovat i jako izolace akustické.
Všeobecně se doporučuje pro zateplení starých objektů, popřípadě rekonstrukce chalup s nejistou těsností spodní hydroizolace (pokud byla vůbec provedena), použít bezkontaktní tepelně-izolační systém, který se od jiných zateplení liší systémovou vzduchovou vrstvou mezi nosnou zdí a vnější tepelnou izolací např. z expandovaného polystyrénu nebo minerální vlny. Tato vzduchová mezera umožňuje odvětrání vlhkosti z míst, kde je největší riziko kondenzace vodních par prostupujících obvodovým zdivem. Dále se doporučuje provést zateplení střešní konstrukce v podkroví a to v prostoru mezi krokvemi za použití minerální vlny.
Se záměrem provedení plánované rekonstrukce chalupy včetně zateplení stávajícího objektu bych Vám doporučil obrátit se na projektanta zapsaného v seznamu autorizovaných osob ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě), kterého si vyberete na www.ckait.cz. Tento projektant posoudí v rámci zpracování projektové dokumentace stávající technický stavu objektu a navrhne jednotlivá opatření k zateplení rekonstruované chalupy.
Odpovídá:  Ing. Miloslav Horníček* - EKIS Vladislav tisk