Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.4.13 / dotaz č. 39216
Dobrý den,
chtěla bych poradit se zateplením rodinného domu v řadové zástavbě, starého cca 80-100 let.
Dům je jednopodlažní, 3 pokoje, sedlová nezateplená střecha, obvodové zdi cca 60 cm tloušťky vystaveny z nepálených cihel - kotovice, příčky v domě z klasických pálených cihel, podlahy - hlína, dřevěný rošt a staré fošny, strop - omítka, rákos, prkna, trámy, zásyp, cihly.
Okna klasická dřevěná kastlová, chceme je zrekonstruovat a ponechat, do vnějších křídel možná dát kvalitnější skla s izolací.
Vytápění po rekonstrukci kombinovaným plynovým kotlem, radiátory v každé místnosti.
Začínáme s rekonstrukcí pokojů a rozhodli jsme se udělat podlahu na hlíněném základu z nopové fólie, 5-10 cm betonu, 5 cm dřevěné konstrukce vyplněné podlahovým izolačním polystyrenem a prozatimně osb deskama a kobercem, v budoucnosti snad podalhovýma palubkama.
Na stropě uděláme sádrokartonový podhled cca 5 cm vysoký vyplněny izolační vatou. Boční stěny nejsou potřeba izolovat, jelikož se dotýkají sousedních vytápěných domů a uvnitř pokojů, kuchyně a koupelny. Jde mi o radu zda-li izolovat dům z pohledové strany z ulice z venčí nebo by stačila tato stěna izolovat zevnitř z pokojů.
Vím, že staré domy mají svoji vlastní termoregulaci a tzv. dýchají si svým způsobem a slepým zateplováním by mohlo dojít k uzavření a tvorbě plísní a vlhnuti zdiva.
Děkuji za radu s pozdravem
Dobrý den,
jedná se často diskutovanou problematiku a zároveň velmi rozšířený mýtus. Za zhoršení vnitřního prostředí v historické budově po rekonstrukci (kondenzace, plísně) nemůže zpravidla pranýřované zateplení ale výměna starých oken za moderní těsná. I v případě, že budete okna pouze repasovat, přesklívat (což velmi doporučuji) a osazovat těsněním mezi rámem a křídlem, dojde k velmi zásadnímu zvýšení těsnosti oken.
Velmi doporučuji pohlídat firmu, aby montáž okna resp. napojení okna na zdivo splňovalo nezbytné funkce.
Viz moje předchozí odpověď zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/38845

BEZ ZATEPLENÍ mohou nastat tyto problémy:
- pokud utěsníte okna, nezateplíte, nebudete větrat - zvýší se uvnitř vlhkost vzduchu a ta může při nízké vnější teplotě a studených stěnách kondenzovat v koutech a zničit např. novou omítku a podlahy
- naprosto zásadní a téměř stoprocentní je potom problém s kondenzací a plísněmi, pokud k vnějším stěnám přisadíte např. vestavěnou skříň se zadní stěnou, za kterou vznikne nevětratelná vzduchová dutina, ve které se bude srážet vlhkost.

Zateplení tyto problémy řeší tím, že zvýší vnitřní dotykovou teplotu (když přiložíte dlaň ke stěně) a tím zabrání vodní páře kondenzovat na studené stěně.

SE ZATEPLENÍM mohou nastat tyto problémy:
- každá stěna má tzv. difúzní odpor - schopnost bránit pronikání vodní páry. Cihlová stěna ve starších domech "dýchá" tak, že v průběhu roku jí prochází vodní pára z interiéru a částečně třeba i střídavě zavlhá a vysychá od zemní vlhkosti (tzv. vzlínání vlhkosti). Při výpočtu se uvažuje průběh celého roku, cílem je, aby vlhkost ve zdivu v průběhu let nerostla.
- difúzní odpor cihlové stěny je 8 (záměrně neuvádím čeho, pro snadnější pochopení)
- difúzní odpor polystyrenu je 50, minerální vaty potom 5
Tedy:
- pokud na stěnu, která zvládla s faktorem 8 "vydýchat" vlhkost za rok "tak akorát" polystyren, skutečně
ji ucpete a v průběhu let se Vám bude vlhkost hromadit a v extrémním případu Vám uhnijí stropní trámy uložené ve zdivu, to je nejkatastrofičtější scénář
- pokud na stěnu nalepíte minerální vatu situace se výrazně zlepší, ale k malému zhoršení dojde také zejména vlivem lepidla
- lepené systémy zateplení se doporučují do 5% vlhkosti zdiva (musí se expertně změřit)

Moje doporučení:
- pokud máte pochybnosti objednejte si měření vlhkosti zdiva
- s naměřenými hodnotami navštivte energetického auditora či projektanta se znalostí stavební fyziky
a nechejte si spočítat tzv. vlhkostní bilanci a návrh vhodného zateplení - nic složitého
- uvažujte o zachování rázu historického objektu a vypuštění zateplení vnějších stěn úplně,
ale vyřešte všechny ostatní věci (podkroví, podlahy, okna a dveře, účinný kotel, tepelná izolace rozvodů, úsporné spotřebiče atd.)
- uvažujte o systému nuceného větrání s rekuperací, které Vám zajistí bez tepelných ztrát vhodný přísun čerstvého vzduchu
- vzhledem k tomu, že Váš dům je řadový, není vynechání zateplení stěn takový problém.
- na vnitřní zateplení zapomeňte, je rizikové

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk