Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.13 / dotaz č. 39221
Dobrý den,

jak je to s povinností PENB při prodeji pouze 3/4 celého domu, kdy je prodej uskutečně v rámci rodinných příslušníků a poslední 1/4 bude převedena darováním. Děkuji.
Dobrý den

Průkazy energetické náročnosti budovy se zpracovávají na základě zákona 406/2000 Sb. O hospodaření energií , ty současné na základě novely 318/2012 Sb. Zákon (v § 7a, odst. 2 c)) nařizuje vlastníkovi předat PENB kupujícímu budovy při podpisu kupní smlouvy.

…Aby tedy byl naplněn legislativní rámec, musíte (pokud dům, byť v rámci rodiny, předáváte na základě kupní smlouvy) zajistit zpracování průkazu ENB a ke kupní smlouvě ho přiložit. Tento dokument zpracovává energetický specialista (dříve expert). Jejich přezkušování zajišťuje MPO, stejně tak na webových stránkách vede jejich seznam – viz zde: https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx . V seznamu je u osob uvedeno bydliště (kontakty); pro zpracování průkazů musí mít zaškrtnuté políčko energet. certifikace budov. Po firmách zpracovávajících průkazy je však možné se porozhlídnout i jinde.

En. specialista zpracuje průkaz pravděpodobně na dům jako celek vč. darované čtvrtiny.
Odpovídá:  Ing. Michal Hrazdil* - EKIS Brno Stavoprojekta
Téma:  Ostatní
tisk