Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.13 / dotaz č. 39229
Dobrý den, bydlím v cihlovém baráku, který má 12 bytových jednotek. Chceme revitalizovat , ale přeme se spolu v jakém rozsahu. Revitalizovat chce půlka baráku. Jen jeden vchod tzn. 6 bytů. 3 byty chtějí kompletní revitalizaci ( zateplení obvodového plášťě, sklepního stropu, podlahu půdy, výměna vchod. dveří, výměna oken na chodbě). Plastová okna v bytech již jsou. Ve fondu peníze nemáme takže bychom revitalizaci platily z úvěru. Ja jsem na straně která nesouhlasí (zbylé 3 byty). Myslím si že cihlové domy se zateplovat nemusí ( stěny 45 cm, rok postavení 1956), jinak řečeno návratnost investice nevidím. Potřebujeme poradit co je pro náš dům optimální. Co např. zateplit a co ne. Nebo koho povolat aby nám na tuto otázku odpověděl. Děkuji.
dobrý den,
jelikož neznám přesné skladby stropů nad suterénem a půdou těžko mohu říct kterou konstrukcí uniká nejvíce tepla na m2. Většinou to bývá stropy na půdu. Zateplení 45cm zdi z cihel plných má určitě opodstatnění, návratnost vám ale také nemohu říct protože nevím cenu tepla a současnou spotřebu. Obecně, zateplují se i panelové domy u kterých jsou panely tepelně lepší než zdi z cihel plných.ˇ
Ideální by bylo kdyby jste našel projektovou dokumentaci, sepsal spotřeby a ceny tepla a přijel za námi na osobní konzultaci do Třanovic, popřípadě by jste mne kontaktoval a já bych se přijel podívat na dům (samozřejmě také bezplatná konzultace v rámci EKIS)
Jinak na všechny vaše otázky by vám odpověděl Energetický audit, který by se mohl zpracovat pro váš dům.
S pozdravem Szotkowski
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín) tisk