Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.13 / dotaz č. 39234
Dobrý den,
zvažuji tepelnou izolaci rodinného domku polystyrenovými deskami. Stěny jsou tvořeny:
vnitřní omítka 20 mm
bloky Týn 300 mm
jádrová omítka 20 mm
břízolit 15 mm.

Jak silné desky je potřeba instalovat, aby nedošlo ke kondenzaci vodní páry mezi omítkou a polystyrenem?

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Současně platná ČSN 73 0540-2 požaduje pro vnější stěny hodnotu součinitele prostupu tepla U = 0,30 W/m2.K a doporučuje dosažení 0,25 W/m2.K. V přibližném roce výroby udával výrobce pro jednotlivé druhy cihelných bloků hodnoty tohoto součinitele včetně omítek 15 mm v rozmezí 0,70 (Porotherm 30 P+D) až po 1,00 W/m2.K ( Porotherm 30 N AKU).
Izolační vlastnosti břízolitové omítky 15 mm jsou zanedbatelné. Z porovnání je zřejmé, že současné tepelně–izolační vlastnosti obvodových stěn jsou zcela nevyhovující a je možno je zlepšit dodatečnou tepelnou izolací.
Potřebnou tloušťku polystyrenových desek ale bude možno stanovit projektantem výpočtem po zpřesnění použitého zdiva.
Zabránit kondenzaci vodní páry mezi zdivem a tepelnou izolací by bylo možno použitím minerálních izolačních materiálů (Rockwool, Isover, a dalších ), případně šedých polystyrenových izolačních desek Baumit, opatřených otvory ke zvýšení paropropustnosti..
Pro tyto desky a tvárnice Týn 36,5 cm je udávána pro dosažení požadovaného součinitele prostupu tepla 0,30 W/m2.K potřebná tloušťka 10 cm. Vzhledem k předpokládané životnosti stavby a předpokládaným změnám cen energie je nutno tuto tloušťku pokládat za minimální.
Pro zateplení fasády je možno využít program Nová zelená úsporám, který formou přímé dotace bude poskytovat podporu 25 % nákladů při snížení spotřeby tepla na vytápění objektu pro bydlení alespoň o 40 %, 35 % nákladů při snížení o 50 %, a 50 % nákladů při snížení alespoň o 60 %. O dotaci bude možno žádat i u staveb, které byly zahájeny po 1. lednu 2013.
Program bude realizován formou výzev na opravy a novostavby rodinných domů; příjem žádostí by měl začít v srpnu 2013.
Podrobnější informace o tomto programu jsou na internetových stránkách MPO.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk