Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.13 / dotaz č. 39277
Dobrý den,
ještě jednou se chci zeptat jak je to s PENB při prodeji pouze 3/4 domu. Na předchozí otázku mi bylo odpovězeno, že jsou povinné i v rámci rodinny, ale nikoli na to, zda je to povinné v případě prodeje jen části domu. Informovali jsme se totiž už u některých firem, které toto zajištují a ty nám sdělili, že povinnost se dle zákona vztahuje pouze na celé budovy a ucelené celky (byty), takže prodáváme-li pouze 3/4 rodinného domu, pak to není aní celá budova ani ucelený celek a nemáme tak povinnost PENB předkládat. Prosím mohli byste mi potvrdit toto tvrzení, děkuji.
Dobrý den

Stále čerpám z § 7a, odst. 2 a) zákona 406/2000 Sb.: vlastník budovy je povinen zajistit zpracování průkazu při prodeji nebo ucelené části budovy – jak ostatně píšete v dotazu. Nám se ale takto obtížně posuzuje, co obsahuje Vaše prodávaná ¾ domu. Tak snad Vám pomůže citace výše uvedeného zákona: § 2, odst. 1 q) ucelenou částí budovy se rozumí podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena.

Pokud Vám tato citace stále není nápomocná, doporučuju povinnost zpracování průkazu konzultovat na dotyčném územním inspektorátu Státní energetické inspekce (SEI). SEI je kontrolním orgánem naplňování zákona O hospodaření energií.

Na Váš případ tedy zákon nejspíš nepamatuje. Pokud prodáváte ideální ¾ domu s jednou bytovou jednotnou (v domě je jedna kuchyně), tak teoreticky se nejedná o ucelenou část. Je to tedy na právní rozbor a výklad zákona. (Na druhou stranu pokud průkaz zpracujete, rozhodně z hlediska zákona chybu neuděláte.)
Odpovídá:  Ing. Michal Hrazdil* - EKIS Brno Stavoprojekta
Téma:  Ostatní
tisk