Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.13 / dotaz č. 39287
Vážení, chceme prodat menší zem. usedlost + zahrady přes realitní kancelář. Ve smlouvě jsme se dočetli, že jsme povinni předložit vyhotovený PENB k těmto prodávaným nemovitostem. Chtěli bychom poprosit o radu, kde se o to žádá a jaká je asi cena za vyhotovení.
Děkujeme předem za radu.

Dobrý den,

Povinnost zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti (vytápěné) budovy v případě prodeje ukládá vlastníkovi zákon 318/2012 Sb. v §7a v odstavci (2).
Seznam specialistů oprávněných vystavit průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) najdete na stránkách MPO:
https://www.mpo-enex.cz/experti/
pro vybraný obor Energetická certifikace budov.
Cena za vyhotovení se může podstatně lišit, proto Vám doporučuji provést několik poptávek. Obecně bude cena závislá na stavu disponibilní stavební dokumentace a složitosti objektu, o 21% dražší bude zpracovatel, který je plátcem DPH. Orientačně se cena může pohybovat mezi 5000 a 15000 Kč, k získání seriozní nabídky bude nutno poskytnout alespoň výše uvedené základní informace.

Ukazatele získané v PENB je nutno uvést již při inzerci prodeje, samotný PENB je nutno předložit již možnému kupujícímu před uzavřením smluv týkajících se koupě budovy a předat kupujícímu nejpozději při podpisu kupní smlouvy.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Ostatní
tisk