Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.13 / dotaz č. 39295
Dobrý den. V roce 1982 jsme udělali vnitřní zateplení: na obvodovou stěnu z CDM bloků 30cm jsme dovnitř přizdili cihlu plnou 5 cm, dále polystyren bílý 5 cm a Itong bílý 5cm, vnitřní omítka.
Oba stropy jsou hurdisy do traverz 20-22cm. Všude píšete o riziku vnitřního zateplení. Máme mít obavu, do budoucna, z hlediska stropů?
Nyní uvažujeme o venkovním zateplení. Prosíme o Váš názor, jaká izolace by byla nejvhodnější? Dům (z r.1980) podsklepen,suterén je suchý, nezatéká dovnitř. Strop v suterénu již zaizolován polystyrenem 5 cm.Je tu plynový kotel s rozvody.
Byt je v přízemí, obvyklá vlhkost je cca 60%. Rádi bychom zateplením vlhkost snížili.
Střecha nová, sedlová, bonský šindel, půda neobydlená. Zatím zde cca 30 cm škváry, nepromrzá, ale nyní nesplňuje normu. Škváru bychom rádi odstranili,do výše traverz.Beton není žádný.Zvažujeme dřevěný rošt + izolaci min.vatou min 30 cm.
Dům je poslední,řadový, štítová stěna na sever. Okna nová,trojskla.
Děkujeme za Vaši odpověď. Nechceme udělat zbytečné chyby, proto hledáme často na těchto stránkách, velmi užitečných pro majitele nemovitostí.
Dobrý den,
jak sám zmiňujete vnitřní zateplení je prvek s jistou mírou rizika a zejména vyžadující kvalitní návrh podepřený výpočty. Ve Vašem případě, kdy bylo vnitřní zateplení realizováno před delší dobou, bych vycházel z aktuálního stavu objektu. Jestli konstrukce s vnitřním zateplením neprojevují známky vlhkostních poruch a degradace není třeba do nich zasahovat. Další zateplování bych doporučoval jednoznačně ze strany exteriéru. Zde je při návrhu nutné vhodně zvolit omítku, kterou na systém použijete. Jedná se zejména o difuzní odpor omítky. Omítky s vysokým difuzním odporem by mohly bránit odchodu vodních par z objektu a tím zhoršit celkovou vlhkostní bilanci. Píšete, že chcete snížit relativní vlhkost v objektu, kterou v současnosti máte 60%. Samotným zateplením při zachování stejné interiérové teploty relativní vlhkost nesnížíte. Naopak nevhodně zvoleným systémem, který je difuzně nepropustný, v kombinaci s těsnými okny, by se vlhkost ve vašem objektu mohla zvýšit, protože by bylo bráněno volnému transportu vodní páry ven z objektu. Pro udržení vyhovujících vlhkostních poměrů je důležité zajistit v celém objektu dostatečné větrání. Zvláštní pozornost je třeba věnovat místnostem se zvýšenou produkcí vlhkosti např. kuchyně, koupelny apod. Strop v suterénu máte izolovaný tepelnou izolací tl. 50mm. Jestli se nechystáte k nějaké rekonstrukci stávajícího suterénu, nechal bych ho tak, jak ho máte. Normovou hodnotu zřejmě splňovat nebude, ale nějaké dodatečné zvětšování tloušťky izolantu by nemělo příliš velký efekt vzhledem k nákladům na provedení. V případě, že se chystáte rekonstruovat i suterén, tak bych na zateplení stropu volil izolant v tl. 80-100mm. U stropu pod podkrovím by položení Vámi uvažovaných 300mm minerální vaty mělo jednoznačně stačit. Vzhledem k tomu, že minerální vatu chcete vkládat do roštu, předpokládám, že bude následovat nějaká pochozí vrstva, kterou bude samotná tepelná izolace překryta. Zde doporučuji pod tepelnou izolaci položit parozábranu. Závěrem rovněž doporučuji zamyslet se i nad tím, jak budete půdu užívat. Vzhledem k tomu, že na stávajícím stropu neuvádíte žádnou roznášecí plochu např. betonovou desku, je na místě důsledně zvážit i statické požadavky na tuto konstrukci s přihlédnutím k budoucímu provozu.
S pozdravem
Ing. Radek Novák
Odpovídá:  Ing. Radek Novák* - EKIS Olomouc Slezák tisk