Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.4.13 / dotaz č. 39423
Dobry den, resim zatepleni rekonstuovaneho objektu, zajima me reseni stavebni detailu.

V soucasnosti jsou nadokenni preklady (castecne) realizovany zeleznym I-profilem vysky 160mm, umistenym na vysku z exterieru domu. Jeho šířka tvoří vlastne vnejsi osteni okna. Tloustka zdi je jinak 30 cm (plna cihla), resp. ve vetsine objektu 40cm (tvarnice).

Velmi predbezne zatepleni uvazuji kontaktnim zpusobem z polystyrenu tl. 150-190cm napr. typ ISOVER Greywall. (V dome pocitam s rekuperaci.)

Obavam se znacneho tepelneho mostu v miste tohoto Icka.

1) Prosim o doporuceni, zda uvedeny I-profil resp. cely preklad je nutne/vhodne vymenit za nejake modernejsi reseni. Jedna se cca o 9 plastovych oken 150x150 cm.

2) Pomohla by eliminovat tepelny most tzv. predsazena montaz oken?

3) Ma v pripade vymeny za jiny preklad navic provest toto predsazeni?

4) Dum je nyni neomitnut, nevysparovan. Je nutne pred realizaci kontaktniho zatepleni jej omitnout a lepit polystyren na tuto omitku nebo lze lepit standardnim zpusobem primo na tuto,soucasnou, hrubou strukturu?

Dekuji
Vážený pane,
tepelný most tvořený okenním překladem není v konstrukci zanedbatelný. Podle vašeho popisu odhadujeme, že bez jeho potlačení dodatečnou izolací bude horní okraj okenního otvoru prochládat natolik, že hrozí kondenzace vlhkosti s následným plesnivěním. Použití větrání s rekuperací toto riziko snižuje, neboť klesá vlhkost vzduchu v domě a tím i riziko kondenzace.
V každém případě vám doporučujeme požádat vašeho projektanta, aby vám výpočtem doložil průběh teplot v místě překladu.
Vliv tepelného mostu lze vnějším zateplením dost snížit. Zateplení polystyrenem tl. 180 mm, které navrhujete, by mohlo být vhodným řešením. Obáváme se ale, že toto zateplení můžete dát na svislou stěnu (s přetažením na překlad), ale zespoda na nosník asi budete muset použít výrazně nižší tloušťku izolantu (kvůli výšce okna).
Zda pomůže "předsadit" okno, nelze bez výpočtu posoudit. Stejně tak výměna překladu např. za keramický nosník.
Tyto výpočty vám provede projektant, v rámci bezplatné poradny tyto specializované práce neprovádíme.
Inspiraci pro řešení můžete najít i v publikaci "Katalog tepelných mostů"
http://www.e-c.cz/index.php?page=order

K poslednímu dotazu: Zateplení můžete lepit na neomítnuté zdivo, pokud je dostatečně rovné; případné nerovnosti je nutno vyrovnat omítkou. Velmi doporučujeme zateplovat zdivo dostatečně vyschlé, zateplením se vysychání zdiva zpomalí. Tím dojde ke zhoršení izolačních schopností a během první zimy ke zvýšení spotřeby tepla (spotřebujete ho na odpar vody ze zdiva).

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk