Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.13 / dotaz č. 39558
Dobrý den,
rád bych v budoucnu provedl zateplení staršího domu a v jednom z dotazů resp.v jeho odpovědi jsem se dočetl, že je vhodné provést měření vlhkosti zdiva.
Spolupracujete s někým v okrese Znojmo či Mikulov, kdo by mi toto měření odborně provedl a následně i navrhl vhodné zateplení?
Děkuji za radu
Dobrý den,
pravdou je, že u zateplovaných objektů je nutné, aby zateplované zdivo bylo bez nadměrné vlhkosti. Pokud je to vlhkost, která se do konstrukce dostává vlivem nějaké poruchy nebo nevhodně řešeného detailu, pak primárně je třeba vyřešit příčinu zatékání, vzlínání apod. Tyto poruchy se často projevují viditelnými vlhkostními mapami na površích konstrukcí. Pokud zdivo je na pohled suché bez map, omítka drží na podkladu (neopadává) je zde předpoklad, že k vlhkostním problémům nedochází. K měření vlhkosti se přistupuje skutečně v případech, kdy jsou nějaké pochyby. Nicméně, pokud investor chce mít jistotu, pak lze měření provést. Vlhkost zdiva se zpravidla zjišťuje nedestruktivními metodami. Pro výběr osoby, která se touto činností zabývá, doporučujeme využít např. internetu.
Co se týče vhodného zateplení, tak doporučuji vyhledat projektanta z Vašeho okolí, který se na stavbu přijde podívat a zhodnotí technické možnosti zateplení. Měl by být schopen provést základní tepelně-technické výpočty pro navržení vhodné tloušťky tepelné izolace. Na závěr si dovolím upozornit na skutečnost, že ač zateplení vypadá jako triviální záležitost, tak řada dodavatelských firem je schopna při realizaci udělat řadu zásadních chyb, které můžou vést k nemalým poruchám.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk