Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.13 / dotaz č. 39567
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně problematiky rosného bodu v obvodových konstrukcích RD. Dům je postaven z cihlobloků Porotherm tl. 45 cm. Z vnïtřní strany je omítnut VPC omítkou tl. 20 mmm. Z vnější strany plánujeme zateplení kontaktním tepelně izolačním systém na bázi kamenné vlny od fy Rockwool. Tl. zateplení by měla být plusmínus 100 - 140 mm. Z exteriéru by měly být použita hladká štuková omítka od fy Keim s minerálním nátěrem KEIM Soldalit. Jakou tloušťku zateplení by jste nám, prosím, doporučili ve vzathu k problematice případné kondenzace vlhkosti v uvedených konstrucích.
Dobrý den,

bohužel nespecifikujete, jaký byl použitý cihelný blok a jak byla provedena celá hrubá stavba. Zdící systémy Porotherm májí 6 typu cihelných bloků o rozměrech 440 mm pro vnější zdivo. Jde o celý systém včetně, zdících malt nebo PUR pěn, překladů, stropů atd. Všechny systémy byly navrženy tak, aby při dodržení technologických postupů vyhověly veškerým požadavkům ČSN 730540-2 na tepelně technické vlastnosti budov, tedy i včetně kondenzace vlhkosti v konstrukcích. Nicméně jedna věc je koncepce, druhá věc je jak byla stavba navržena a jak byly dodrženy technologické postupy. Problémy s kondenzací vznikají právě v místech, kde došlo k porušení technologických postupu, nebo nebyl použit celý systém.
Za návrh konstrukce dle ČSN 730540-2 odpovídá projektant stavby, který Vám prováděl dokumentaci na stavební povolení. Současně jste musel ke stavebnímu řízení předložit i Průkaz energetické náročnosti budovy dle vyhlášky 148/2007 Sb. (stará vyhláška) a tam musel zpracovatel uvést i zda zdivo odpovídá nebo neodpovídá požadavkům na kondenzaci vodních par. Jestli byli provedeny potřebné výpočty, se musíte obrátit na svého projektanta.
Ve Vašem případě po zateplení se dá předpokládat, že vnější svislé konstrukce budou po zateplení splňovat požadavky ČSN 730540-2. Protože nemám přesnou specifikaci, neprováděl jsem propočet.
Na konec si neopustím dovětek. Podle mého názoru je zbytečné používat pro vnější zdivo systémy therm, které samotné splňují požadavky normy a následně je ještě zateplovat. Jestliže se rozhodnu realizovat stavbu se sendvičovou konstrukcí, je lepší použít staticky únosné co nejtenčí zdivo, které následně bude zatepleno tepelnou izolaci o co největší tloušťce.

S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk