Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.13 / dotaz č. 39595
Dobrý den, pronajímáme si byt v Praze. 4. patrový cihlový dům. bydlíme v prvním patře nad vchodem. Dům není zaizolován, ale má aspoň plastové okna montované asi před 7 lety, které jsou nedávno seřízené.Bydlíme zde už druhou zimu a pokaždé úderem podzimu až do jara nám na oknech kondenzuje voda a plesnivějí zdi kolem i přímo těsnění na oknech. Můžete nám nějak poradit co s tím nebo na koho se obrátit? Moc děkuji za odpověď. Jakub Nepožitek
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz. Kondenzace vody na oknech a kolem oken je nepochybně způsobena nedostatečnými tepelně izolačními vlastnostmi jek oken, tak stavebního provedení zasazení oken do zdiva. Okna, byť plastová, 7 let stará, měla určitě jiné tepelné vlastnosti než okna součesně vyráběná. Lze předpokládat jejich součinitel prostupu tepla cca 1,1 W/m2.K, zatímco současná okna dosahují hodnoty kolem 0,6 W/m2.K. Způsob osezení oken do zdiva nelze bez prohlídky na místě samém posoudit, ale právě způsobu osazení by měla být věnována zvýšená pozornost. Ostění opatřit tepelnou polystyrénovou izolací a to tak, aby částěčně překrývala rám okna.
Nevýhodné je rovněž umístění bytu nad vchodem, která způsobuje úniky tepla zdivem a tím pokles jeho povrchové teploty až pod teplotu při které ko kondenzaci dochází.
Nápravu stávajícího stavu by měl řešit majitel domu. Jako možné řešení se jeví jednak výměna oken, případně dodatečná tepelná izolace kolem osazení oken ve zdivu a nejlépe tepelná izolace celé fasády. Pro tento rok mají být vyhlášeny podmínky akce Nová zelená úsporám, která má být v tomto roce zaměřena právě na tepelné izolace. Do žádostí o dotaci bude možno zahrnovat i opatření, která byla realizována po 1.1.2013.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk