Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.13 / dotaz č. 39596
Dobrý den
Rozhodli jsme se zateplit náš pětipatrový panelový dům.
Předseda sdružení vlastníků přišel s návrhem v podstatě konečným, že se bude zateplovat polystyrenem (klasickým bílým),což se mně moc nezamlouvá z důvodu nepropustnosti materiálu.
Nějaké chabé znalosti o energetice mám, ale ne tak dostačující, abych mohl použít na naší schůzi která se koná ve čtvrtek 25. dubna dostatek argumentů o -podle mého-nevhodnosti tohoto materiálu. Mmchd. kaplická firma nabídla zhotovení celého zateplení bílým polystyrenem za cca. 2,5 mil Kč (střecha zateplena již v minulosti).
Můžete mi prosím poradit, který materiál-popř. kombinace materiálů je na zateplení vhodná?? Popř. poradit kde se můžu na konkrétní problematiku podrobněji informovat?
Do dnešního dne v domě nemáme žádné plísně, byl bych nerad aby se po zateplení tenhle problém nevyskytl.
Děkuji
S pozdravem nájemník panelového bytu
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Vaše obavy z možnosti kondenzace vodní páry na stěnách vlivem zhoršené difuze vodní páry běžným fasádním polystyrénem mohou být oprávněné. Výsledkem by mohl být výskyt plísní, zejména při nedostatečném větrání a v místech s nedostatečným prouděním vzduchu, na př. v rozích místností a pod.
Řešním je použití vhodnějších tepelně-izolačních materiálů, na př. minerální vaty ( Orsil, Rockwool a další). Nevýhodou oproti polystarénu je ale vyšší cena. Další možností je použití fasádních desek Baumit open reflect. Tyto jsou rovněž z polystyrénu, ale jsou opatřeny pravidelnou sítí otvorů, které pomáhají odvádět vlhkost. Navíc obsahují nanočástice grafitu, který zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti až o 29 %, takže pro stejný izolační účinek je možno použít desky menší tloušťky. Grafit dále chrání desky, zejména po dobu montáže, před účinky slunečního záření, takže nedochází ke změnám jejich tvaru vlivem vyšší povrchové teploty.
Nabízenou cenu cca 2,5 mil. Kč nelze posoudit pro neznalost plochy, která bude zateplována. Běžné ceny zateplení se pohybují v rozmezí cca 1000- 1500 Kč/m2, v závislosti na členitosti domu, síle použitého polystyrénu a dalších okolnostech. Je vhodné vyžádat si cenové nabídky několika firem, které zateplování provádějí a podle ceny, záruky, možnosti reklamací vybrat.
Pro letošní rok mají být upřesněny podmínky akce Nová zelená úsporám, která bude v tomto roce zaměřena právě na zateplování domů. Do žádosti o dotaci bude možno zahrnovat i akce realizované po 1.1.2013. Vyhlášení podmínek je proto vhodné sledovat a o získání dotace se pokusit.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk