Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.13 / dotaz č. 39628
Dobrý den, plánujeme zateplovat starší rodinný dům s plochou střechou - plášť budovy i střechu. Dodavatelská firma nám pro zateplení střechy navrhuje následující fólie: FATRAFOL 810 1,5 mm, ALKORPLAN 35176 1,5 mm a DEKPLAN 76 1,5 mm. Potřeboval bych vědět, jak je to u nich s kvalitou, životností atd. Co se týká zateplení, tak šířka a materiál zdiva - v přízemí je cihla 45cm, v patře bílá tvárnice 30 cm a a na střeše je systém HURDIS a 15 cm škváry. Hlavním cílem zateplení je kromě opravy střechy také snížení nákladů na vytápění. V současnosti jsou v RD 2 bytové jednotky, dům vytápíme zemním plynem a ročně zaplatíme cca 60.000,- Kč. Prosím o Vaše informace a doporučení - co si myslíte o použití uvedených fólií? Jakým způsobem doporučujete snížit náklady na vytápění? Děkujeme.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Fólie FATRAFOL 810 1,5 mm je určena pro povlakové krytiny plochých střech mechanicky kotvených bez přitěžovaní vrstvy.
Fólie ALKORPLAN 35176 1,5 mm je určena pro povlakové krytiny plochých střech a i pro vegetační souvrství, s PES výztuží určena pro mechanické kotvení.
Fólie DEKPLAN 76 1,5 mm je pak prakticky to samé. Pokud mají fólie vložku ze skelné rohože, mohou být použity i pro přitížení inverzní skladbou nebo kamenivem či dlažbou.
Co se kvality a životnosti týče, nemám informace, že by některá byla méně kvalitní. Životnost bude udávat výrobce.

Z hlediska trvanlivosti povlakové krytiny je důležité její kvalitní provedení, které vychází z několika zásadních bodů:
- navrhnout novou skladbu střešního souvrství se zateplením a zajistit, aby odpovídala požadavkům ČSN 73 1901 Navrhování střech. Pokud to nestanoví projektant, odpovídá dodavatel
- provést posouzení střechy dle ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov z hlediska tepelného odporu a kondenzace v konstrukci – opět je buď v projektu, nebo odpovídá dodavatel
- nutno vyřešit provedení detailů a řešení spojů fólie v těchto detailech (například atika)
- nutno stanovit způsob kotvení a vypočítat počet kotev – na to existují programy, které mají k dispozici jednak technici výrobce nebo i některé firmy.

Vaše náklady na vytápění jsou poměrně vysoké. Je to způsobeno jak malou tepelně izolační schopností obvodových stěn z plných cihel (a patrně i pórobetonové tvárnice), tak střechy, kde je izolací pouze škvárový násyp. Tepelné odpory těchto konstrukcí se budou pohybovat na úrovni požadavků tehdejších norem, tedy několika násobně méně než se nyní doporučuje.
Vhodným opatřením tedy bude naplánovat smysluplně zateplení pláště budovy. Pokud se již dělá nová krytina střechy, určitě již vložit dostatečné množství tepelné izolace a detaily na krajích střechy si připravit tak (přesahy atik apod.), aby se následně dalo provést i zateplení stěn.
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři stupně hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Pokud jde střechu:
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro střechu plochou 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Doporučil bych dostat se na hodnotu doporučenou, tedy pod 0,16 (W/m2.K). To odpovídá například tepelné izolaci na bázi střešního polystyrénu s tepelnou vodivostí λ 0,039 (W/m.K) v tloušťce 24 cm. Pokud budete používat jiné materiály, tloušťku je potřeba upravit dle jejich fyzikálních hodnot. Současná skladba bude mít tepelný odpor někde na úrovni 1,0 (m2.K/W), po takovém zateplení to bude kolem 7.
Obdobně to bude u obvodové stěny
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Doporučil bych dostat se o něco pod hodnotu doporučenou, tedy pod 0,25 (W/m2.K). To odpovídá například tepelné izolaci na bázi běžného fasádního polystyrénu EPS 70F s tepelnou vodivostí λ 0,039 (W/m.K) v tloušťce 16 cm. Pokud budete používat jiné materiály, tloušťku je potřeba upravit dle jejich fyzikálních hodnot.
Otázkou je pak výměna oken nebo jiná další opatření. Je vhodné promyslet si jakousi „energetickou koncepci“ postupných opatření a trochu je vyhodnotit. Lze zohlednit i to, aby se případně dalo požádat o dotaci, které by měly být vyhlášeny v letošním roce.
Můžete využít osobního bezplatného poradenství sítě středisek EKIS, více na tomto webu nebo www.eccb.cz.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk