Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.13 / dotaz č. 39631
Dobrý den, stavím RD a buduji přípojku el. energie. Od elektroměru v plotu k domu je podzemní vedení dlouhé 100 m. Obávám se ztrát. V projektu mám uveden silový kabel 4x16 (měď). Mohu ztráty snížit, pokud použiji kabel 4x35 (hliník)?

Jaký kabel mám položit do země pokud uvažuji, že v budoucnu dám na střechu FV panely a chci si ponechat možnost dodávat el. energii do sítě?

Jaký vliv má na ztrátovost podzemního vedení položení kabelů do chrániček?

Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Děkujeme za položení dotazu do naší poradny.

Na váš dotaz, který má několik úrovní, budu odpovídat postupně, jak byly položeny.

Délka 100m podzemního vedení je u běžných rodinných domů spíše minoritní, která zřejmě vychází z velikosti pozemku a umístění domu od hranice pozemku. Správně jste odhadl, že u větší délky je důležitý i typ kabelu a jeho průřez. Platí obecně, že výše elektrických ztrát je přímo úměrná délce kabelu. Ve vašem případě můžete použitím hliníkového kabelu 4x35 snížit ztráty o 0,5%, což určitě stojí za uvážení.

Pokud si chcete do budoucna nechat z hlediska možného provozování fotovoltaické elektrárny možné pro rozhodnutí obě dvě varianty, připojení zeleného bonusu a připojení přímého výkupu, bude žádoucí položit ke stávajícímu silovému kabelu z rozvaděče ještě jeden, rezervní kabel pro připojení výrobny fve v režimu přímého výkupu. Dimenzování a typ kabelu bude odvislý od výkonu fv výrobny elektrické energie. Pokud ještě nemáte v současné době představu o výkonu FV výrobny, neuděláte chybu, pokud zvolíte stejný typ kabelu jako od elektroměru.

Z hlediska vlivu výkonových ztrát, vznikající u podzemního vedení nemá vliv chrániček. Jak by se dalo na první pohled z názvu usoudit, slouží chránička k ochraně podzemního kabelu. Důvodem, že chránička nemá vliv na výši ztrát je skutečnost, že kabel je do chráničky položen (protažen) a nepodílí se v žádném případě na vedení elektrického proudu, neboť je sám o sobě izolant.

Věřím, že vám informace pomohly ke správnému ekonomickému rozhodnutí.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Elektřina
tisk