Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.13 / dotaz č. 39641
Máme rodinný dům ...., je 1 patrový, plocha 200m2. V domě je plynové topení Kotel Ligas 33 kw a krbová vložka s výměníkem 27kw. Nyní spotřebujeme na ohřev vody a topení asi 10m2 dřeva a 2500 m3 plynu. Jaká by byla přibližná cena elektrokotel místo plynu? Máme nová okna v celém domě s tep. ztrátou 1.0.
Vážená paní,
bez znalosti některých dalších údajů nemusí být odpověď na Vaši otázku dostatečně přesná.
Pokusím se Vám ale odpovědět s použitím "bězných údajů" dle portálu tzb-info, odkud jsem použil údaje o výhřevnosti a dalších vlastnostech palivového dřeva
a další údaje o vlastnostech jednotlivých porovnávaných paliv.
Záleží také na tom v jaké ceně je pro Vás dostupné používané palivové dříví, které při příznivých hodnotách zajistění vytápění výrazně zlevňuje oproti ostatním ušlechtilejším palivům.
Celkově je porovnání takové, že náhrada Vašich používaných paliv za vytápění elektřinou bude dražší cca o 70%.

Jak jsem k tomu všemu došel:
Palivové dřevo 10m3 (beru rovnané metry) to odpovídá cca 7m3 plné dřevní hmoty při hustotě dřeva 0,575t/m3 je to 4025kg dřeva za rok.
Toto dřevo Vám vyrobí 10718kWh energie pro vytápění a ohřev TUV za rok. Pokud by byla cena dřeva 3kg/kg jsou to náklady 12075Kč/rok
Zemní plyn 2500m3 je ve spalném (fakturovaném) teple 26520kWh/rok, což Vám v běžném plynovém kotli vyrobí 20188kWh energie pro vytápění a ohřev TUV za rok.
Předpokládaný náklad pak 44893Kč/rok.
Celkem tedy dřevo + zemní plyn = 30906kWh/rok a 56967Kč/rok.

Vytápění a ohřev TUV elektřinou - přímotopná sazba 3*50A hlavní jistič před elektoměrem
Spotřeba za elektřinu 84945Kč + měsíční paušály 11703Kč = celkem 96648Kč

Vytápění elektřinou by tedy bylo dtažší cca o 70%.
Přechod na elektřinu by Vám ovšem zase zlevnil spotřebu ostatní elektřiny pro chod Vaší domácnosti, takže byste na této spotřebě mohla ušetřit cca 7000
Kč/rok. (Předpoklad stávající spotřeby ve výši nákladů 16000Kč/ročně a s elektrickým topením vlivem levnější sazby, by pak mohl náklad na tuto ostatní elektřinu činit 9000Kč).
Tato čísla jsou samozřejmě orientační a závisí na vybavenosti a skutečné spotřebě domácnosti.
Pokud byste přešla na elektřinu bude to zřejmě vyžadovat pro výkon kotle cca 30kW zajistit přípojku ze sítě s jističem před elektroměrem hodnoty 3*50A. Tato změna Vás bude bohužel také něco stát.

Dle mého názoru, pokud byste chtěla odbourat vytápění dřevem, bude levnější přeci jen zůstat u zemního plynu.
Z poměru energie v dřevě a v zemním plynu vychází, že by náklady při použití jen plynu mohly být vyšší cca o polovinu t.j. cca 67340Kč.
Nemusela byste řešit novou přípojku elektřiny, která by změnu na elektrické topení také prodražila.

Uvádíte, že máte kotel Ligas. Vzhledem ke stáří kotle (nevím) může být vhodná např. výměna kotle za novější typ.
Při splnění určitých dalších podmínek může být vhodné použití kondenzačního kotle na zemní plyn, který pracuje o několik % úsporněji než běžný kotel.
A ještě něco - řada bytových uživatelů často zapomíná na údržbu. Náklady na roční servis a nastavení hořáku se zde jistě vrací v bezpečném a hospodárném provozu.

Za EKIS Liberec Zdeněk Havlát, poradce



Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec
Téma:  Ostatní
tisk