Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.13 / dotaz č. 39682
Dobrý den. Chystám se na stavbu nízkoenergetického rodinného domu. Co se týče stavebního systému padla volba na pálené cihly Porotherm profi 300mm + 200mm EPS(šedý) kontaktního zateplení. Můj dotaz směřuje k osazení oken (plastová, trojskla, tři těsnění). Vím, že z pohledu minimalizace tepelných mostů je ideální tzv. předsazená montáž ale vzhledem k ceně realizace a dle mě srovnatelných tepelně izolačních vlastností s osazením okna zároveň s vnějším lícem zdiva + přetažení polystyrenu přez rám okna, jsem se rozhodl právě pro osazení okna zároveň s vnějším lícem zdiva. Mé otázky:

1)Je možné před osazením oken dát ještěn na celou šířku ostění, nadpraží i dolů na parapet 2-4cm tlustý XPS - a tím ještě zlepšit tepelné vlastnosti? (inspiroval sem se právě u systému Porotherm(Heluz) - kdy u širších tvárnic mají v produktové řadě speciální tvarovky k oknům s drážkou pro polystyren - tyto tvarovky ovšem nemají pro šířku 300mm). Nebude to něčemu vadit? Třeba montážní firmě při kotvení oken?

2)Jestliže to možné není - a osadil bych okna přímo na zdivo bez XPS - je pak možné dát polystyren alespoň na vnitřní ostění (jakoby za namonované okno)? Má to nějaký efekt? Nevadí to něčemu?

Při realizaci bych rád postupoval podle tohoto nákresu konstrukčního detailu - plus bych přidal xps na ostění - jestli je to možné a má to nějaký efekt.
http://www.pasivnidomy.cz/detail/mpk-42-002-okno-v-miste-osteni-okno-v-rovine-zdiva.html

Máte k tomu ještě nějaké postřehy? Na co si dát případně pozor? Klady a zápory tohoto řešení? Samozřejmě by vše měl vyřešit projektant v projektu ale rád si poslechnu fundovaný nezávislý názor.

Mockrát děkuji
Vážený pane inženýre,
s ohledem na tloušťku té cihlové stěny je asi osazení okna do jejího líce celkem přijatelné řešení. Stejně tak je možné použít mezi rám a stěnu polystyren (nejspíš extrudovaný s větší pevností v tlaku). Konzultujte to ale s tou firmou, která bude osazovat okna; záleží také na tom jak jsou ta okna velká a těžká a jak hluboko do Porothermu potřebují zapustit kotvicí šrouby. Myslím, že pokud se osadí okno přímo do cihly tak už asi nemá moc smysl dávat na vnitřní stranu špalety tepelnou izolaci- tepelný most vede z rámu a kotvicích prvků do té stěny). Co největší překrytí ostění vnější
tepelnou izolací je pochopitelně žádoucí.
Já osobně bych ještě zvážil zda je opravdu ze statických důvodů třeba použít tak silnou nosnou stěnu . Nestačila by cihla 24cm? Obecně platí, že je lepší dělat nosnou stěnu co nejtenčí a izolaci silnější, celková tloušťka stěny se tak sníží. Optimální je použít na nosnou stěnu například vápnopískový blok 17,5cm silný a pak tepelnou izolaci 30cm šedého PS. Takováto masivní stěna má velmi dobrou tepelně izolační schopnost (U=0,1), výbornou akumulační schopnost a je o něco tenčí. Tam se ale zpravidla již okna vynáší do vrstvy PS.
Také stojí za úvahu zda je vhodné spokojit se jen s nízkoenergetickým domem; je pravděpodobné, že v příštím roce bude na pasivní dům dotace zhruba 400000Kč. Možná by stálo za to zkusit jej posunout do pasivníého standardu. Záleží ale také na tom čím tam budete topit, pokud máte levnou energii (například levné dřevo), pak je možná výhodnější spokojit se s nízkoenergetickou stavbou. To by mohla rozhodnout takzvaná Energeticko ekonomická optimalizace projektu (viz např. http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).

S pozdravem, Mgr.K.Murtinger

PS pokud chcete můžete mi zavolat a můžeme to probrat podrobněji
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk