Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.13 / dotaz č. 39721
Dobrý den.
Velmi děkuji Ing. Novákovi za odpověď č.39295.
Ještě bychom rádi upřesnili:
- jaká je omítka s malým difuzním odporem? Kvůli budoucí bilanci vodní páry v objektu.
- a jaká je vhodnější tepelná izolace na naši "sendvičovou" stěnu, zda šedý polystyren nebo vata, a jaké tloušťky.
- ohledně izolace půdy, z hlediska životnosti traverz, bylo by lepší na ně udělat po odstranění škváry odlehčený beton se sítí a na něj rozvinout minerální vatu 30 cm. Nebo stačí dřevěný rošt, do něj a na něj šikmo vatu. Včetně parozábrany. Které řešení je vhodnější. Pochůzí být nemusí (sice je připravena pro byt,výška obezdívky 130cm a tři střešní okna), prostor ale (130m2) nevyužíváme.

Zateplení i půdu svépomocí nezvládneme, ale raději bychom dopředu při jednání s firmou byli informováni.

Také zvažujeme změření úniku tepla kamerou, zda doporučujete provést před i po zateplení.
Děkujeme.

Dobrý den,
orientační hodnoty faktoru difuzního odporu běžných typů omítek jsou následující: akrylátová 120, minerální 25, silikátová 50, silikonová 90. Čím vyšší je hodnota faktoru difuzního odporu, tím více omítka brání průchodu vodní páry skrz konstrukci. Samozřejmě každý z těchto typů omítek má své výhody a nevýhody. Kromě propustnosti vodních par to může být např. i jejich odolnost vůči vnějším vlivům jako je vlhkost, sluneční záření, znečištění a jedním z rozhodujících faktorů může být i jejich cena. Dopředu ovšem nemusíte z hlediska difuzního odporu zatracovat žádnou z nich. Bude záležet i na tom, jakou tepelnou izolaci zvolíte. V případě polystyrenu není vliv omítky na vlhkostní bilanci v konstrukci tak zásadní, jako při použití izolace z minerálních vláken. Každopádně bych Vám doporučil nechat si zpracovat tepelně-technický výpočet včetně bilance vlhkosti v okamžiku, kdy Vám bude projektantem navržen konkrétní zateplovací systém a budou jasné všechny navržené materiály a jejich vlastnosti. Takový výpočet by měl být samozřejmostí u každého projektu.

Co se týká Vašeho druhého dotazu, tak rozdíl mezi polystyrenem GreyWall a minerální vatou (kromě již výše psané větší toleranci polystyrenu k omítce s vyšším difuzním odporem) je v jejich tepelné vodivosti. Šedý polystyren má nižší tepelnou vodivost, takže izoluje o něco lépe než minerální vlna. Nečekejte od toho ovšem zázraky - např. zmenšení tloušťky tepelné izolace při použití šedého polystyrenu na polovinu apod. Ve Vašem případě při skladbě zdiva z cihel CDm a dodatečném (již provedeném) vnitřním zateplení bych doporučoval v případě minerální vlny nebo běžného polystyrenu tl. izolantu kontaktního zateplovacího systému 12cm a v případě polystyrenu Greywall by se jednalo o izolant v tl. 10cm. Tím splníte normou doporučené (přísnější) hodnoty. Další rozdílem mezi polystyrenem a minerálním vláknem je hledisko požární. Vhodnost nebo povinnost použití jednotlivých materiálů Vám upřesní projektant požárně bezpečnostního řešení při návrhu samotném. U rodinného domku by se ale nemělo stát, že by některý z materiálů přímo zakázal použít.

Z hlediska životnosti ocelových nosníků si nemyslím, že by mělo vliv, zda provedete na stávající skladbu nabetonávku se sítí nebo pouze položíte dřevěný rošt s tepelnou izolací. Nepředpokládám, že máte na půdě nějaké agresivní prostředí, popřípadě že by nosníky přicházely do styku s vnějším prostředím. Záležet bude zejména na tom, k jakému účelu budete chtít podkroví využívat a jaké budou požadavky na únosnost podlahy.

Co se týká měření termokamerou, tak po provedení zateplení si jistě můžete nechat zkontrolovat, jestli bylo vše provedeno kvalitně. Zejména se bude jednat o tepelné mosty v koutech, rozích, kolem oken atd. Samozřejmě si pro srovnání můžete objekt nechat změřit i před zateplením. Záleží ovšem na tom, kdy chcete provést samotnou realizaci zateplení. Vzhledem k tomu, že období chladných měsíců vhodných k měření je za námi, tak se obávám, že by se samotná realizace, pro kterou je vhodné naopak teplejší období jaro-podzim, musela být odložena.

S pozdravem,
Ing. Radek Novák

Odpovídá:  Ing. Radek Novák* - EKIS Olomouc Slezák tisk