Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.13 / dotaz č. 39774
Dobrý den
Před pěti lety jsme si jako společenství vlastníku panelového domu nechaly tento dum zateplit a nechali jsme si vyměnit
okna u některých bytu se nám u těchto
oken stává že se nadměrně v zimě rosí a to
až do poloviny okna někomu pod okny
podfukuje mezi skly se tvoří plísen
na dotaz dodavatali neustále opakuje že máme více byty větrat že se to vyřeší.V
bytě v 7 patře se tvoří na stropě po
celé délce pokoje plísen.Na internetu
jsem se dočetl že Vaše firma provádí měření termo kamerou a dává posudky na
na provedení práce firem při zateplování objektu.Na toto měření lze
udajně čerpat krajské dotace.Prosím
o informaci zda a za jakých podmínek
lze toto měření provést na na našem domě.Za odpověd velmi děkuji

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V případě uplatnění reklamací u dodavatele stavebních prací je již celkem pozdě, předpokládám, že záruka mohla být 5 let, jak se obvykle u firem v těchto případech dává. Zmiňuji to z důvodu, že nějaké odborné posudky a měření se měly nechat udělat už dříve. Měření infrakamerou je potřeba provádět v zimním období, optimální teplota pro měření s větší vypovídající hodnotou je pod -5°C, lze již i kolem 0°C.. Teplota ve vytápěných místnostech kolem 21°C. Při vyšších teplotách jsou naměřené hodnoty teplot v kritických místech tepelných mostů ne zcela vypovídající.
Dotaz jste položil na web MPO do internetové poradny i-ekis. MPO v rámci dotačního titulu podporuje bezplatné poradenství sítě energetických a konzultačních středisek EKIS. Jedno z nich je i Energy Centre, seznam ostatních naleznete na www.mpo-efekt.cz. Bezplatné osobní poradenství je v kancelářích středisek, jistě naleznete nějaké blíže u Vás, kde by Vám mohli poradit na místě. Naše poradenské sdružení provádí měření vlastní kamerou, vše o našich službách naleznete na www.eccb.cz, kde je i ceník dalších placených služeb, kam patří i posudky a měření. O krajské dotaci na takové služby nevím, možná něco bude v jiných krajích.
Pokud jde o vlastní problém - kondenzace vzdušné vlhkosti na sklech oken je ovlivněna především tepelně izolačními vlastnostmi zasklení a rámu, závisí na venkovní teplotě vzduchu v zimním období a na vlhkosti interiérového vzduchu a jeho teplotě.
Okna před 5 lety se obvykle osazovala dvojskly a především ta levnější nemusela dosahovat dobrých izolačních vlastností a to i z důvodu použití méně dobrých rámů. Požadavky investorů dříve nebyly tak vysoké, leccos se podceňovalo, předpokládalo se, že nová okna budou kvalitní.
V každém případě by bylo dobré alespoň dodatečně zjistit, jaké parametry ta okna vlastně mají. Výrobce musí být schopen doložit součinitele prostupu tepla Uw,(okna jako celku), Ug (zasklení) a Uf (rámu), jednotkou je W/m2.K, čím menší, tím lepší.
U rámu dřevěného okna je Uf více méně známé, jedná se většinou o lepený smrkový profil, u plastových oken záleží na provedení komor a výztuhy, to nelze zvenku poznat ani spočítat, musí doložit výrobce profilu. Důležitá je hloubka rámu, resp. křídla. Dříve u nás vyráběné profily byly do 68 mm, tedy poměrně tenké. Dnes se u energeticky výkonných oken používají profily s hloubkou od 76 mm, nebo kombinace dřevo hliník s tepelnou izolací rámu.
Zasklení bude patrně 2-sklem. Nejlepší současná dvojskla dosahují Ug 1,1 W/m2.K. Je možné, že bylo použito výrazně horší. Vakuová 2-skla bez izolačního plynu a bez pokovení vnitřních ploch mohou být někde kolem 1,8 W/m2.K a méně. Výsledný součinitel Uw pak může být někde i ke 2,0 W/m2.K.
Častou příčinou rosení skla podvodu kolem rámu je pak nedostatečná hloubka zapuštění distančního rámečku do profilu a jeho materiál. U Vás to může být ještě hliníkový distanční rámeček, který je teplotně velmi vodivý a pokud není dostatečně zapuštěný do profilu (je souběžně s rámem), způsobuje vedení chladu rámečkem kondenzaci kolem rámu, následkem je znehodnocení plastu a plíseň, u dřeva hniloba. Vše je horší právě na spodní straně, kde neproudí vzduch od radiátoru, rám může být zeslabený a nedostatečně nebo vůbec provedena izolace ostření pod parapetním plechem. Že podfukuje svědčí o špatném utěsnění osazovací spáry nebo zafoukává funkční spárou a těsnění nedoléhá. Bývá časté u oken vybavených jen dvojím těsněním, pokud nejsou správně kotvená, zdeformovala se a nejdou již seřídit.
S kondenzací mezi skly u dvojskel jsem se ještě nesetkal, ale může být – muselo by dojít k porušení celistvosti spojů skel. To by ale byla zásadní zjevná vada, ztráta veškerých izolačních vlastností. Vše co souvisí s oknem je dané, nyní již moc neovlivníte, bude tedy pouze zajímavé zjistit uvedená technická data a prohlédnout si osazení skla.
Tvorba plísně na stropě pod střechou svědčí o systémovém tepelném mostu patrně souvisejícím s nezateplením atiky a střechy, ale může zde být i závada hydroizolace nebo oplechování na střeše. Tepelný most by se zjistil kamerou.
Vlhkost v nejvíce postižených bytech může být skutečně vyšší. Vlastní režim větrání je zcela určen uživatelským chováním obyvatelů domu. Je velmi individuální. Projevuje se zde významně jednak vytápěcí režim, tedy doba plného vytápění a vytápění tlumeného, rozdíly teplot v interiéru během dne apod. Tam, kde jsou tyto rozdíly větší, například se v noci netopí vůbec a teplota o několik stupňů poklesne, tak při nevětrání, a je to v době topné přestávky obvyklé, dochází ke značnému nárůstu vlhkosti.
Nová okna mohou být skutečně těsná s nulovou infiltrací mezi spárou mezi rámem a křídlem při zavření, možná špatně fungují polohy mikroventilace (dodavatel oken by měl správně seřídit kování). Zkuste měnit režim vytápění a větrání a vyhodnocovat si na vlhkoměru vliv těchto změn na interiérovou vlhkost a podle toho snad najít vhodnější režim. Tedy například při teplotě 21°C zajistit relativní vlhkost do 50%, krátkodobě maximálně 60%. Pokusit se tedy o toto častým sledováním hodnoty vlhkosti na pokojovém vlhkoměru a tomu uzpůsobit režim větrání - pravidelné v intervalech nebo dlouhodobější pootevření okna na mikroventilaci, najít vhodný režim větrání není tak jednoduché.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk