Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.4.13 / dotaz č. 39780
Dobrý den ,
mám dotaz ,jaký způsob zateplení zvolit.Jedná se o přízemní objekt ,který byl před cca. 40 lety vyráběn Severočeskými nebo Jihočeskými dřevařskými závody pod názvem Monti . Stavba byla realizována z panelů.Rám panelu má z obou stran lignátové desky a uvnitř je prý skelná vata jako izolace.Střecha je rovná a mezi ní a stropem je rovněž skelná vata ,bohužel není jasné jaké tlousťky.Objekt je celoročně obýván a topení je realizováno akumul. a plynovými kamny.Prosím o sdělení jaký typ zateplení zvolit(vnitřní nebo venkovní)a jakým způsobem toto provést.

Děkuji
Dobrý den,
rozhodně bych doporučoval přednostně uvažovat o vnějším systému zateplení nebo kombinaci. Vnitřní zateplení má řadu rizik (tepelné mosty v místech styku konstrukcí stěn a stropů, snížení schopnosti vnitřní konstrukce přijímat a vydávat vnitřní vzdušnou vlhkost, posun nosné konstrukce stavby do chladnější zóny atd.) a navíc si vyžádá zásah do dalších vnitřních konstrukcí jako mohou být podlahy, stropy, dveře, ostění oken atd. Jedinou výhodou vnitřního zateplení může snad být to, že se s sním souběžně provedou nové vnitřní povrchové úpravy (estetické hledisko) a dále se může přispět ke vzduchotěsnosti obálky stavby (viz dále).
Chtěl bych upozornit na jedno zásadní riziko, které je velmi často opomíjeno. Jak známo, únik tepla ze staveb se děje prostupem tepla přes stavební konstrukce (a ten chceme eliminovat právě dodatečným zateplováním). Tyto lehké konstrukce jsou ale velmi náchylné na únik tepla prouděním vzduchu z interiéru do exteriéru nevzduchotěsnými místy v konstrukci (například nespojené parozábrany mezi stropem a stěnou atd.). Na tyto netěsnosti nám vnější zateplení pomůže jen částečně, ale může být i velmi kontraproduktivní např. proto, že teplý vnitřní vzduch bude pronikat do stavební konstrukce, ale přes nové zateplení se již nedostane dále ven. čili je třeba posoudit riziko těchto netěsností (jestli ve stavbě jsou,v jakém rozsahu, jestli mohou škodit atd.).
Tyto objekty se dodávali v řadě dispozičních variant s různými řešeními skladeb obalových konstrukcí a různým počtem podlaží se šikmou nebo plochou střechou. Vzhledem k tomu, že se jedná z hlediska stavební fyziky o lehkou konstrukci, navíc s nosnými prvky ze dřeva, doporučoval bych, aby objekt prohlédl odborník. Rozhodně bych doporučoval řešit energetickou sanaci objektu jako celku, tj. nezaměřovat se pouze na dílčí konstrukce. Jinými slovy je vhodné spočítat energetický model této stavby a v něm posoudit nejefektivnější způsoby zateplení s ohledem na jejich energetický a ekonomický výkon a dále s ohledem na trvanlivost konstrukce. Dále byly tyto objekty často podsklepeny (masivní konstrukce podezdívky nebo suterénu) a jedním z nejefektivnějších způsobů zateplení (k překvapení řady investorů) je zateplení stropu nad tímto podlažím odspoda.
V nejbližších dnech mají být vyhlášeny podmínky programu Nová Zelená Úsporám, kde by se mohlo objevit řešení, ve kterém byste na zateplení domu (a změnu technologie vytápění) mohl získat finanční podporu. Blíže nechci slibovat, neboť podmínky programu nejsou zatím známé.
Doporučoval bych tento postup:
Nechte stavbu prohlédnou odborníka - stavaře specializovaného a dřevěné konstrukce a stavební fyziku (nejlépe projektanta, obezřetně se stanovisky realizačních stavebních firem - obvykle jim chybí celkový přehled a nadhled na věcí)
Nechte spočítat energetický model stavby - obalových konstrukcí (nejlépe projektant nebo zpracovatel energetických auditů staveb)
Optimalizujte společně s projektantem nejlepší variantu zateplení z hlediska uživatelského, energetického přínosu a ekonomických nákladů
Vnější zateplení: rozhodně je nutné vyřešit vzduchovou mezeru - pokud po zateplení ve stavbě zůstane, měla by být zaslepena, aby tam neproudil vnější chladný vzduch, nebyl by pak využit potenciál dodatečné tepelné izolace stěny.
Dále chci upozornit na to, že v těchto typech staveb se často používali materiály na bázi azbestových vláken. Tyto materiály jsou zdraví škodlivé při manipulaci s nimi a pokud jsou u vnitřního povrchu stavby. Toto je rovněž třeba posoudit při plánování zateplení.
Podrobnější závěry je možná vyslovit až po případném průzkumu stavby.
Jsem připraven k dalším dotazům.
S pozdravem J. TOKAR 775 70 70 15
Odpovídá:  Ing. Jiří Tokar* - EKIS Česká Lípa tisk