Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.13 / dotaz č. 39806
Dobrý den, nechal jsem zafoukat mezi trámy Magmarerax eco od firmy IP Polná, bohužel bez přítomnosti parozábrany. Dům je z roku 1958 dobře prosychá (na kopci Jižní Morava). Strop sklatba: omítka, rákos, spodní záklop, mezi trámy Magmarerax 20cm, horní záklop, škvárobeton a na polovině domu bohužel nad kuchyní, koupelnou a záchodem nad záklopem mezi škvárobetonem lepenka. Odstranil jsem v části kde je lepenka všechno až na záklop. Plánuji vytrhání horního záklopu ob prkno.Udělat na horním záklopu rošt a mezi rošt Orsil 10cm. Nad orsilem 2cm mezera, difuzní střešní folie. Občas zafouká sníh, nebo může prasknout křidlice. Dále mezera 2cm a pochozí prkna s mezerou ob jedno prkno.
Z interiéru na strop reflexní folii Juta Al 150 a na závěs SDK. Chtěl bych se Vás zeptat jestli je tato sklatba správná a jestli bez použití parotěsu může být nad Orsilem difůzní folie. Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Popis návrhu skladby stropu respektuje tepelné vazby v konstrukci a myslím, že lze takto provést. Odstranění lepenky bylo provedeno jen u části stropů, znamená to tedy, že nad ostatními místnostmi bude ponechán škvárobeton?
Tam, kde máte již odhalený záklop, by možná nebylo od věci ověřit stav dřevěné nosné konstrukce, především v uložení zhlaví trámů. Tedy například v tom místě záklop zvednout a prohlédnout. Dalo by se z toho usoudit, v jakém stavu ponecháváte ty trámy, které jsou skryté, a je mezi nimi nově zafoukána izolace. Tento způsob zateplování stropní konstrukce osobně nepovažuji za příliš výhodný a to především z toho důvodu, že vložením izolace mezi dřevěnou konstrukci se změní rozložení teplotního pole a v některých místech může začít docházet ke kondenzaci, tedy možnost zhoršení oproti původnímu stavu a znesnadnění přístupu vzduchu ke dřevu. Také se vlastně vůbec nezjistí stav starší dřevěné konstrukce a tedy se vše dělá bez její sanace.
Nyní již máte v popisovaných místech navrženou skladbu více difúzně otevřenou. Navíc zvyšujete tloušťku tepelné izolace, takže celkových 30 cm s tím, že horní rošt je křížem na trámy, eliminuje i vliv tepelných mostů ve směru trámů a zlepšuje tedy i zateplení shora nad trámy. Otázkou tedy zůstává jen typ difúzní fólie, kterou použijete. Měla by být s vysokou paropropustností, to se udává u těchto fólií v g/m2 za 24 hodin. PES fólie mají až 1400 g/ m2 za 24 hod. Nedoporučil bych mikroperforované PE fólie.
Pokud hodláte provádět nové podhledy, kde uvažujete fólii Juta Al 150 (patrně se jedná o Jutafol N150), tak to je parozábrana a při jejím správném vzducho a parotěsném provedení omezíte transport vlhkosti do stropu. Pokud by se tato úprava podhledu neprováděla, nemělo by ani tak docházet ke kondenzaci na spodním líci difúzní fólie, pokud tato nebude slepovaná. V každém případě by se toto dalo zkontrolovat, pokud horní prkna dočasně nepřibijete.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk