Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.13 / dotaz č. 39807
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zateplení stropu. Dům r.v. 1958 od roku 1978 využívaný jako chalupa, suchý dobře provětrávaný, trámy ve velmi dobrém stavu.
Sklatba stropu: omítka, rákos, záklop, dutina zafoukamá tento rok Magarelax eco 20cm, záklop, lepenka škvárobeton. Druhá polovina domu bez lepenky pouze nad záklopem škvárobeton. Odstranil jsem vše až na horní záklop včetně lepenky a plánuji odstranit záklop ob prkno. Umístit na záklop 10cm Orsilu do roštu a na rošt prkno s mezerou ob prkno a mezerou mezi orsilem a prknem 2cm. Půda je provětrávaná. Chtěl bych se zeptat jestli musím z interiéru umístit parotěs a jestli můžu dát na orsil nebo jinou izolaci difuzní folii s absencí parotěsu, zafoukává mi mezi křidlicí občas sníh. Vzhledem, že dům obýváme rekreačně a přez zimu leden únor neobýváme mi připadá difůzní propustnot bez parotěsu stropu spíš přínosem. Samozdřejmě celoroční obývání domu bych nekompromisně parotěs a SDK instaloval.
Dobrý den,
pokud byste chtěl aplikovat parotěs do skladby stropu, pak by měl být čím jak nejblíž interiéru. Takže optimálně mezi podbitím a stropními trámy (resp. mezi SDK a trámy) a dále by bylo nutné zajistit těsné napojení na okolní konstrukce (např. stěny). Při „částečných“ rekonstrukcích stropů je tato pozice prakticky nedosažitelná bez větších zásahů do spodních vrstev konstrukce. Ve Vašem případě, bych parotěs neaplikoval, ale jak popisujete, skladba by měla být difuzně otevřená směrem do podstřešního prostoru. Pokud nepoužijete pojistnou izolaci nad minerální vlákna, může dojít k drobnému zatékání do izolace vlivem netěsné krytiny (jak popisujete). Je otázkou jestli se tak děje pravidelně nebo se spíš jedná o ojedinělé až náhodné situace. Každopádně, použití pojistné (difuzně otevřené) folie bude vyžadovat investici, ale na druhou stranu jistotu pro zajištění potřebné životnosti izolace a ostatních souvisejících dřevěných prvků. Takže osobně bych tuto vrstvu aplikoval. Svou funkci bude plnit pro případy drobného zatečení srážkové vody, která se opět z povrchu odpaří. Pro případy velkých havárií střešní krytiny bude pojistná hydroizolace plnit funkci částečnou.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk