Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.13 / dotaz č. 39808
Dobry den. Mel bych na Vas dotaz ohledne placeni zaloh za teplo. Moje mazelka ma pronajate nebytove prostory od města,kde ma prodejnu dětského obleceni. Tyto prostory obhospodařuje BTH ,kteří chteji mesicni zalohu na teplo cca.4200 kc !!! mesicne po cely rok. Prostory mají okolo 100 m2.

V techto prostorech jsou 3 ne zrovna velke deskove radiatory. My sami mame byt o rozloze 59m2,kde plynem topime,ohrivame vodu i varime. Platime zalohu 1800 kc mesicne a po roce nam ještě vraceji. Objekt ve kterem mame tento obchod.je spojen i s byty pro seniory a kotelna je primo v tomhle dome.

Nevim podle ceho se vypocitavaji tyhle zalohy,které se nam zdaji doslova nehorazne. A to nam prisel ještě doplatek ve vysi 1800 kc. Prosim Vas timto o radu,co s tim,anebo na koho se s timto problemem obratit. Dopředu moc dekuji za Vasi pomoc ,ci radu.


Dobrý den,

základním problémem je způsob výpočtu podílu na vytápění pronajímaných prostor.
Pro rozúčtování nákladů na vytápění by mělo být postupováno podle vyhlášky 372/2001 Sb. Pro stanovení záloh se vychází z předpokládané celkové výše ročního podílu nákladů na otop. Podle Vašich údajů je výše záloh odpovídající celkovému podílu na otop.
Problém je ve stanovení celkové výše podílu nákladů na otop pro Vaši prodejnu. Způsob výpočtu by měl být uveden ve vyúčtování. Bylo by potřeba provést kontrolu, jestli výpočet odpovídá platným předpisům a co všechno tato platba obsahuje. Jestli se jedná jen o podíl na otop a teplou, nebo jsou zde započteny i další poplatky jako spotřeba studené vody, náklady na provoz kotelny, svoz odpadků apod. Můžete samozřejmě vyúčtování reklamovat s tím, že budete požadovat vysvětlení, jak byl Váš podíl stanoven a jaký je poměr k ostatním nájemníkům. Vyhláška stanoví koeficienty pro započitatelnou plochu, kterými se přepočítává skutečná plocha. Byty mají koef. 1 a prodejny 1,3 což znamená, že průměrný podíl nákladů na otop na 1 m2 bude v prodejně o 30% vyšší než bytech.
Jestliže budete mít zájem, můžete se s kopií vyúčtování zastavit na středisku EKIS ve Zlíně.

S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk