Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.13 / dotaz č. 39848
Dobrý den pane Veselý, děkuji za odpověď na dotaz 39806. Škvárobeton jsem původně chtěl ponechat, ale vzhledem k tloušťce 5 - 7 cm
si myslím, že izolační schopnosti jsou nulové. Zhlaví trámů je ve velmi dobrém stavu bez vady i když bylo celou dobu pod lepenkou. Zafoukání mezi trámy opravdu asi není ideální, proto ještě zvažuji, když stejně bych ob prkno záklop odstraňoval, jestli by nebylo lépe vatu z dutiny přemístit do roštu nad dutinou.
Nad rošt difuzní vysoce propustnou folii Jutadach 135 a nad ní s mezerou pochozí prkna. Izolace
by vycházela v tloušťce 25 cm po spodní okraj trámu položeném nad věncem. Chtěl bych se se Vás ještě zeptat jestli toto řešení by bylo vhodnější. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za Váš doplňující dotaz.
Toto řešení je možné. Otázkou je, zda vybrání stávající zafoukané izolace je vůbec reálné. Pokud by to bylo problematické a dřevo je zdravé, snad bych to nedělal.
V každém případě je potřeba dát pozor na to, aby tepelná izolace ve stropě probíhala souvisle, tedy pokud by jste jen na části stropu izolaci přece jen vyndal a posunul výš (nad trámy), pak by vrstvy izolace na různých místech střechy neprobíhaly ve shodných rovinách. Tím by v návaznostech mohly vzniknout místa, kde bude izolace méně a tedy tepelný most. Než tedy udělat složitější pracovní postup, možná spíše přidat na horní vrstvě izolace například z plánovaných 10 cm Orsil na 16 cm.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk