Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.5.13 / dotaz č. 39856
Dobrý den, chtěl bych zateplit trámový strop z 60.let klasické sklatby: omítka, rákos, záklop, trám záklop, lepenka, škvára a dlažba. Střešní krytina provětrávaná.
Po lepenku jsem odstranil vše. Lepenka je strávená hlavně nad koupelnou. Zhlaví trámů v dobrém stavu.
Lepenku na horním záklopu bych nahradil novou, nebo parotěsem, utěsnil, položil na ni minerální vlnu do roštu v tloušťce 25 cm, na ní difůzní folii a pár pochozích prken s mezerou i nad folií. Na druhé polovině domu máme na trámech jen škvárobeton tl. 5-7 cm. Zatím není odstraněný.
Lepenka byla natažená
i přes nosnou vnitřní zeď. Nebude mi v dutině vznikat vlhkost pod lepenkou respektive parotěsem? Vycházím z původní sklatby stropu,
ale izolace nad lepenkou bude mnohem lepší jak pár cm škváry a dlažba. Pod lepenkou je vše suché, ale pravděpodopně proto, že se dům užívá jako chalupa a vytápí se jen od března do prosince. Dům se nachází na Jižní Moravě.
Dobrý den,
Optimálním umístěním parozábrany je samozřejmě pozice v maximální blízkosti interiéru. Pokud by se umístila do pozice, kterou popisujete, tedy na záklop a nad ní bude tepelná izolace tl. 25cm, tak by svou funkci měla plnit bez problémů. K jistým komplikacím by mohlo dojít v místě napojení stropní konstrukce na chladnější části stavby, jako např. obvodová stěna nebo jiné konstrukce procházející stropem do nevytápěné půdy. Právě kombinace chladného povrchu venkovní neizolované stěny a stropu s parozábranou může zapříčinit vznik lokální kondenzace. Toto je pouze spekulace, ve skutečnosti k problémům ale dojít nemusí. Pro určitou jistotu lze případný kritický detail výpočtově posoudit nebo alespoň přizvat do objektu projektanta, který by na základě skutečného řešení mohl zhodnotit případná rizika. Bez znalosti přesného řešení stavby a detailů bych se přikláněl k tomu, že Vámi popisované řešení bude s největší pravděpodobností bezproblémové.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk