Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.13 / dotaz č. 39919
Prosím o radu ohledně vnějšího zateplení stěn rodinného domu. Dům je postaven z cihel POROTHERM 44. Uvažuji o děrovaném polystyrenu a prosím o radu, jakou tloušťku použít (minimální tloušťka, optimální tloušťka). Děkuji za pomoc.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Záměrem projektu patrně nebylo postavit dům nízkoenergetický, pokud se nyní rozhoduje o tom, jak dům vylepšit alespoň na nízkoenergetický standard, pak by tomu odpovídal i tloušťka navržené dodatečné izolace, ale mělo by se to zohlednit i v návrhu skladeb a izolací všech ostatních obálkových konstrukcí domu podle příslušné normy, tedy střechy, podlahy na terénu atd. Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři stupně hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu zděnou 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Při výběru materiálu dodatečného zateplení zdiva je dobré sledovat pro základní orientaci dvě základní technické vlastnosti izolantu – tepelnou vodivost λ (W/m.K) a faktor difúzního odporu  (-).
Z pohledu současných doporučení na tepelnou izolaci obvodových konstrukcí budov je pálený cihelný blok Porotherm 44 P+D již spíše nedostatečný. Dle údajů výrobce je součinitel prostupu tepla U (m2.K/W) zdiva bez omítek při praktické vlhkosti v rozmezí, které je dáno způsobem zdění (různé druhy malty, lepidla, pěna) a výrobnou. U Vás použitý blok Porotherm 44 P+D může být v rozmezí 0,28 až 0,33 (W/m2.K).
Cihelné bloky s vyšší tepelnou izolací jsou určeny pro zdění bez dalšího zateplování, ale tady je vidět, že zdivo možná není ani na hodnotě doporučené. .
V případě použití grafitového šedého EPS se jedná o materiál s poměrně vysokou difúzní propustností a dobrou tepelnou izolací - tepelná vodivost λ tohoto materiálu je 0,032 W/m.K. Nejedná se až tak o tloušťku z hlediska dosažení lepšího U, jako spíše o to, aby v konstrukci nedocházelo k nežádoucí kondenzaci. To se dá teoreticky spočítat, pokud by byly dobře známy fyzikální hodnoty stávající cihly, nicméně s vyšší tloušťkou dodatečného izolantu se kondenzační oblast posunuje směrem ven do izolantu a neohrožuje rizikovou oblast v místě lepidla a cihly.
U bílých EPS je λ 0,039 W/m.K, tloušťka by měla být tedy o něco větší, z hlediska kondenzace to funguje obdobně. Vím, že jeden výrobce kontaktního zateplovacího systému prováděl kontrolní výpočty pro obvyklé zdivo z tvárnic P+D a tvrdí, že při tloušťce 6 cm šedého grafitového EPS již kondenzace vyhoví. Při této variantě by výsledná hodnota součinitele prostupu tepla U byla kolem 0,20 (W/m2.K). Pokud by se použil bílý děrovaný EPS, bylo by vhodné dát alespoň 8 cm. V každém případě se větší tloušťkou nic nezkazí, jedná se právě o to, jak má dům energeticky dopadnout jako celek. A to má další vliv především na řešení koncepce vytápění a výkonu zdroje tepla.
Za sebe se přimlouvám za použití děrovaného izolantu, je pro odvod vodní páry a propustnost konstrukce jako celku pro zdivo daleko šetrnější a to minimálně v uvedených tloušťkách.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk