Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.13 / dotaz č. 39948
Dobrý den, máme patrový dům, který již nyní dostatečně nevyužíváme (pouze jako chalupu a je příliš velký) a proto jsme se rozhodli k rekonstrukci a zateplení. Chceme zrušit celé horní patro a udělat z něj půdu, jejíž podlahu chceme zateplit, aby nedocházelo k úniku tepla z vytápěných místností do těchto neobývaných místností (půdy). Strop je z hurdisek, pouze nad jednou místností je dřevěný s rákosem. Jaké zateplení a v jaké tloušťce máme použít a zda i parozábranu. Dále uvažujeme o zateplení fasády. Dům je postaven ze škvárobetonových tvárnic (v roce 1991) na 30 cm, pak je vzduchová mezera a z vnitřní strany obezděn cihlou (myslím že byly děrované). Jaké zateplení by jste nám doporučil a zda má vůbec význam. Okna máme plastová asi 8 let stará, ale ty v žádném případě už měnit nebudeme. Bylo by pro nás vhodné zateplení stropů nevytápěného suterénu, aby nedocházelo k ochlazování místností nad ním? Zda by to mělo nějaký účinek.
Předem mi dovolte poděkovat za váš dotaz. Vzhledem k tomu, že zadání konstrukcí není zdaleka zřejmé a úplné, vycházím ve své odpovědi z předpokládané skladby stropů a zdí.

Co se týká stropní konstrukce mezi patry je úvaha o zaizolování jistě na místě. Tloušťku dodatečné izolace bych volil mezi 70-100mm. Tím by se dosáhlo zaizolování, které odpovídá současným normám na součinitele prostupu tepla konstrukcí. Parozábranu jednoznačně doporučuji, protože stávající strop bude sloužit k oddělení vnitřního a venkovního prostředí. Předejdete tak možné kondenzaci vody v izolaci v závislosti na tlaku a rozdílů teplot, které by následně zhoršilovaly její izolační vlastnosti a při déletrvající kondenzaci i životnost. V každém případě však zateplení neprovádět na vnitřní straně přízemí, ale zásadně na straně venkovní konstrukce - tedy budoucí půdy, a to i z důvodu menších tepelných mostů a tím i minimalizaci tepelných ztrát.

Co se týká zateplení fasády je situace velmi podobná a z Vámi uvedených parametrů by se tlouštka izolace měla pohybovat mezi 100-130mm, aby splnila požadavky dnešního standardu.
Zaizolování podlahy je také vhodné a zejména z pohledu tepelné pohody se určitě vyplatí. Zde bych postupoval podobně jako u stropu. Od izolace podlahy v přízemí však očekávejte úsporu, ale mnohem nižší než u izolace stropu.

Pro přesné výpočty druhu a typu izolace s ohledem na kondenzaci, její tloušťku a umístění ale doporučuji vždy vytvořit stavební projektovou dokumentaci k uvažovaným úpravám na základě konkrétní situace v objektu. Dále se doporučuji zamyslet, pokud celé horní patro nebudete obývat, bylo by tedy i zbytečné je temperovat (vytápět na nějakou velice nízkou nezámrznou teplotu), a vytvořit dvě zcela nezávislé větve topení. První větev by obsahovala celé obyvatelné přízemí. Druhá větev by obsahovala pouze vytápění celého horního patra a při nevyužívání by mohla být topná voda vypuštěna (aby nedošlo k poškození ÚT).
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk