Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.13 / dotaz č. 39984
Dobrý den.
Potřeboval bych poradit s realizací rekonstrukce podlahy ve sklepní místnosti rekonstruovaného RD. Stávající betonová podlaha (mazanina) sklepa není opatřena žádnou hydroizolací. Obvodové stěny sklepa jsou suché a byly nově omítnuté. Bohužel podlaha sklepa je dost vlhká a mám obavu, že pokud provedu nějaké opatření proti vlhkosti na stávající podlaze, natlačí se vlhkost z podlahy do obvodových zdí v úrovní nad podlahou sklepa. Nad stropem sklepa je obvodové zdivo domku podřezáno po celém obvodu domku a tady tudíž nehrozí žádné nebezpečí.
Jak jsem uvedl, podlaha sklepa je značně vlhká a potřeboval bych poradit s její rekonstrukcí a to tak, aby se pokud možno minimalizovala její schopnost propouštět vlhkost do místnosti sklepa a přitom abychom vlhkost nenasměrovali do zatím suchých zdí.
RD je v Prostřední Bečvě a budu velmi vděčen za každou radu, popř. uvítám i konzultaci přímo na místě .

Děkuji
Dobrý den.
Z vašeho dotazu úplně nevyplývá, zda byste chtěl podlahu suterénu zateplovat, nebo poze hledáte někoho, kdy by vám poradil s odvedením vlhkosti. EKIS je poradenské středisko, které má trochu odlišnou poradenskou činnost, než potřebujete. Ve vašem případě je zapotřebí hledat specialistu v oboru sanace a odvlhčování staveb.
Přesto několik postřehů k uvedené problematicke, které jsem při své praxi řešil.
Nedoporučuji realizovat další podlahové vrstvy, ani dodatečnou hydroizolaci na popsané vlhké betonové podlaze. Uzavření vlhkosti by určitě způsobilo další poruchy, některé by se mohly projevit dříve, některé později. Nejúčinější odvlhčení podlahy pro obdobný případ, je podle mého názoru dutinový systém podlahové konstrukce s potřebným provětráváním. Dostupný je například systém s IPT deskami nebo systém Iglů. Je však zapotřebí důsledně zajistit přívod a odvod vzduchu s potřebným výškovým rozdílem pro zajištění přirozeného způsobu větrání. Na takto připravenou podkladní konstrukci podlahy bude možno položit další konstrukční vrstvy podlahy, tedy i tepelnou izolaci. Vzhledem k absenci hydroizolace doporučuji použít izolaci odolnou proti vlhkosti (primetrický nebo extrudovaný polystyrén), i když plastové profily dutinového systému by měly vlhkost vrchní podlahové vrstvy dostatečně eliminovat. Řešení je však velmi závislé na reálném stavu na místě stavby. Zde je nutno vzít v úvahu k jakému účelu se bude místnost využívat, jaké jsou rozměrové poměry a podobně.
V rámci bezplatné činnosti EKIS nejezdíme za zákazníky. Doporučuji připravit si dokumentaci od RD, včetně fotodokumentace a navštívit nás v podnělí nebo ve středu, vždy od 13 di 17-ti hodin v kanceláři.
poradce EKIS Vsetín
Odpovídá:  Ing. Jaromír Holub* - EKIS Vsetín Městský úřad tisk