Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.5.13 / dotaz č. 40063
Dobrý den,
rád bych se informoval na možnou pomoc s vyřízením žádosti o dotaci v rámci programu Zelená úsporám.

Jsem stavebníkem novostavby patrového domu v Poděbradech. Pro stavbu používám velmi dobré materiály – zdivo Porotherm EKO Profi 44+, zatepelní stropu 36cm (URSA. ISOVER), okna 7-komorový systém s trojskly, Uw 0,9. Komplet podlahové vytápění, plánovaný zdroj tepelné čerpadlo vzduch-voda.

Předem Vám děkuji za případné informace a možnou podporu.

Dobrý den.

Děkuji za Váš dotaz.

V současné době ještě dotační program Zelená úsporám II nebyl vyhlášen. Záměrem Ministerstva ŽP bylo, konečné podmínky programu vyhlásit do konce dubna s tím, že by žádosti mohly být podávány v horizontu od srpna 2013.

Vzhledem k tomu, že k programu nejsou nové informace, nemůžeme jako poradenské středisko podávat konkrétní informace. V okamžiku, až bude definitivní znění známo, budeme podobně, jako tomu bylo u již proběhlé vlně dotací Zelená úsporám, podávat informace a poradenství zájemcům v rámci našeho bezplatného poradenství v kanceláři – viz. www.eccb.cz. .

Rámcové předběžné představy o struktuře programu byly zveřejněny na některých webech. Nejistá je podpora výstavby nových budov, uvidí se, zda zde nakonec pasivní budovy budou. Podporovat se patrně bude snižování energetické náročnosti stávajících budov. U technických zařízení budov v případě tepelných čerpadel to vypadá, že by se podpora mohla týkat spíše výměn stávajících neekologických zařízení spíše než instalací u novostaveb, pokud bude jejich měrná energetická náročnost (měrná roční potřeba tepla na vytápění) menší než 70 kWh/m2.rok, někde se uvádělo i menší než 100 kWh/m2.rok. Možné budou kombinace podpory pro zateplení stávajících budov s výměnou zdroje nebo instalací solárního zařízení.

Z rámcového popisu Vašeho domu to vypadá na snahu dosáhnout nízkoenergetických parametrů budovy, vyplatilo by se tedy pohlídat, aby dům kritérium pod 70 kWh/m2.rok splnil. Prokazovat se to bude výpočtem, konkrétně ale nelze zatím nic potvrdit ani slíbit.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice