Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.5.13 / dotaz č. 40079
Vážený pane Winklere,
na základě naší telefonické dohody,která se uskutečnila dne 24.4.2013 Vám v příloze zasíláme vyúčtování za loňský rok.K vyúčtování ostatních nájemníků bytových jednotek jsme se nedostali.,takže Vám zasíláme jen,co máme k dispozici.
Náš byt se nachází v panelovém domě s osmi třípokojovými a čtyřmi dvoupokojovými byty.Dům není zateplený,celý je osazen novými okny.My jediní máme okna dřevěná..Na chodbě ale nová okna nejsou.Chodba je prosklená skleněnými tabulemi,které sahají od podlahy až ke stropu.Náš byt se nachází ve 4.patře,pod střechou.Je to byt rohový,střecha je rovná.
Vytápění je zajišťováno vlastní plynovou kotelnou.Vzhledem k tomu,že náš byt je studený a vyskytují se zde plísně,neustále řešíme spory se splečenstvím vlastníků.Po rekonstrukci koupelny jsme si nechali nainstalovat i topení do koupelny.I když nám topení ostatní nájemníci odsouhlasili,stalo se dalším sporem.Jsme totiž jediní,kteří topení v koupelně mají.Na radiátoru v koupelně se nachází rovněž měřák,jako v celém bytě.
V bytě držíme teplotu 21-22 stupňů.Pokud je teplota nižší,okamžitě se objevuje plíseň kolem oken(máme nová dřevěná) a v rozích místností v místech spojů panelů.Rovněž v koupelně se objevuje plíseň.Snažíme se v bytě větrat několikrát denně všemi okny.Topení máme nastaveno mezi 3-4.V žádném případě nepřetápíme a přesto jsme osočováni.
Pokud bude potřeba více informací,tak je zašleme mailem.Pokud byste byl tak hodný,tak by nás zajímalo i to,zda koeficienty na vyúčtování jsou v pořádku.Děkujeme.
Dobrý den a děkuji za Váš zájem o naše poradenství. K hlavním bodům dotazu:
Způsob vyúčtování je stanoven vyhláškou č. 372/2001 Sb. Postup uvedený ve vyúčtování je matematicky správný (rozdělení na složku základní a spotřební a další).
Protože na radiátoru v koupelně máte nainstalován poměrový měřič nákladů, je Vám spotřeba teple tohoto tělesa účtována podle naměřených dílků a je tedy Vámi hrazena. K jakýmkoliv námitkám ze strany ostatních nájemníků není proto jakýkoliv důvod. I ostatní vlastníci bytových jednotek mají možnost si otopné těleso do koupelny nechat nainstalovat po odsouhlasení vedení SVBJ.
Vytápění na vnitřní teplotu 21-22 °C odpovídá normě a požadavkům vyhlášky. Pokud by docházelo k vytápění na vyšší teplotu, tak se zvýšená spotřeba tepla projeví na počtu dílků na poměrových měřičích. Takovouto spotřebu opět uhradíte jako vyšší náklad na vytápění. K námitkám ze strany ostatních vlastníků bytů opět není žádný důvod. Vlastní plynová kotelna by měla být opatřena regulací teploty topné vody v závislosti na venkovní teplotě ( ekvitermní regulace), která centrálně zabrání přetápění. Pokud tomu tak není, bylo by vhodné takovouto regulaci nechat nainstalovat, případně, pokud je nainstalována, nechat ji seřídit odbornou firmou.
Koeficienty pro vyúčtování stanovuje firma, která vyúčtování provádí. Tyto koeficienty by měla zohledňovat jednak polohu jednotlivých místností v domě ( středové místnosti, rohové místnosti, místnosti pod střechou či nad vchodem a pod) a dále polohu jednotlivých místností vzhledem ke světovým stranám. Vzájemný poměr velikosti jednotlivých koeficientů by měl odpovídat poměru tepelných ztrát jednotlivých místností. Správnost jejich velikost je možno určit pouze vzájemným porovnáním koeficientů použitých pro jednotlivé místnosti jednotlivých bytů s přihlédnutím k poloze místností v domě a vzájemným porovnáním nákladů. Hlediskem správnosti je pak náklad na vytápění, který my měl být pro stejně veliké byty a pro stejnou intenzitu vytápění porovnatelný.
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk